FRISS: Itt a kormány migránsozó válasza az Európai Bizottság bírósági eljárására

Szerintük a menedékkérők Magyarországon maradnának, ha itt is beadhatnák a kérelmüket.

Beszámoltunk róla, hogy az Európai Bizottság csütörtökön az Európai Unió Bírósága elé idézte Magyarországot a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférés jogellenes korlátozása miatt annak megállapítására, hogy a magyar szabályozás ellentétes-e a menekültügyi eljárásokról szóló uniós irányelvvel.

A menekültügyi eljárásokról szóló irányelv vonatkozó cikke értelmében ugyanis az EU tagállamainak biztosítaniuk kell, hogy a területükön, illetve a határaikon tartózkodó unión kívüli ország állampolgárai és az érvényes személyazonosságot igazoló iratok nélküli emberek

ténylegesen gyakorolhassák a nemzetközi védelem iránti kérelem benyújtásához való jogukat.

A jelenlegi magyar szabályok szerint viszont a nemzetközi védelemért valamelyik magyar nagykövetségen szándéknyilatkozatot kell benyújtaniuk, amiben kinyilvánítják, hogy menedékjogot terveznek kérni, továbbá rendelkezniük kell az erre kiadott különleges beutazási engedéllyel.

Azaz a menedékkérőnek először egy szomszédos harmadik országban található magyar nagykövetségen szándéknyilatkozatot kell kitöltenie, majd ezt követően a magyar hatóságok mérlegelésük szerint különleges beutazási engedélyt állítanak ki a nemzetközi védelem iránti kérelem előterjesztése céljából.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy ez a szabály

a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférés jogellenes korlátozását jelenti,

mivel kizárja, hogy a Magyarország területén, illetve az országhatáron tartózkodók nemzetközi védelemért folyamodjanak.

A Rogán Antal vezette Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) erre a bírósági eljárásra reagált a csütörtök délután kiadott közleményében, amelyben azt írják:

Brüsszel a mai döntésével újra világossá tette,

azt szeretné, hogy migránsokat engedjük be Magyarország területére azért, hogy az országban adják be a kérelmüket.

Ez ma csak az országhatáron kívül, a magyar külképviseleteken lehetséges. Amennyiben eleget teszünk az Európai Bizottság kérésének a beengedett migránsok Magyarországon maradnak, nem fogják elhagyni az ország területét.

Így tett az a jemeni erőszakoló is, aki fényes nappal támadt rá Budapesten egy nőre. Magyarország Kormánya ahogyan eddig is, megvédi a magyar embereket, akik nem akarják, hogy hazánk bevándorlóországgá váljon.”

(via mti)