Virológus: A 80 felettiek fele nem védett a kínai gagyi beadása után

Szijjártóék jól jártak, az idősek nem annyira.

A hazai laborok eredményei alapján úgy tűnik, hogy a hatvan év felettiek húsz-harminc százalékánál, míg a nyolcvan év felettiek ötven százalékánál nem alakult ki megfelelő védettség a Sinopharm-vakcinától — nyilatkozta az Indexnek Boldogkői Zsolt virológus.

A szakember elmondta, hogy

a 80 feletti korosztály számára ezért különösen indokolt lenne a harmadik oltás,

„de mindenki másnak is, akinél a teszt kritikusan alacsony vagy nem létező ellenanyagszintet mutatott”

— fogalmazott, hozzátéve, hogy fel kellene mérni, hány embert érint ez, illetve ezzel párhuzamosan ki kell deríteni, hogy két adag Sinopharm után hogyan reagál a szervezet egy harmadik oltásként beadott mRNS-alapú oltóanyagra.

„A probléma csak az, hogy a kínai vakcinával kapcsolatban még nincsenek előrehaladott vizsgálatok a harmadik oltásra vonatkozóan, és amíg a gyártói előírás nem teszi lehetővé, addig feltételezhetően itthon is a két oltáshoz fognak ragaszkodni”

— mondta. Hangsúlyozta, hogy az antitesttesztek körül bár sok a bizonytalanság, a mérések mégis azt mutatják, hogy

a Sinopharm nem ad akkora védettséget,

mint például a Pfizer oltóanyaga.

Boldogkői hozzáfűzte, hogy az idősek számára egyébként ellenanyagszinttől függetlenül is fontos lenne a harmadik adag oltás.

A szakember kiemelte, hogy a beoltott, de védettséggel nem rendelkező emberek egy negyedik hullám esetén kiemelt kockázatot jelentetnének, és nagyobb veszélynek is lennének kitéve hamis biztonságérzetük miatt.

 

Valódi Hírek