Kiderült: Ennyi pénzt vett el Orbán az ellenzéki városok lakóitól fejenként a járvány alatt

Nem keveset.

A koronavírus-járvány alatt az Orbán-kormány végig az ellenzéki önkormányzatokat szorongatta. Csak turisztikai támogatásból 500-szor többet kaptak a fideszes városok és települések 2020-ban, mint az ellenzékiek.

Míg ezeknek az önkormányzatoknak a saját forrásait jelentősen megnyirbálták a járvány alatt,

sok helyen egyáltalán nem nőttek a kormányzati támogatások.

A G7 kiszámolta, hogy az ellenzéki vezetésű települések mellett a kormánypártiak nagy részében is megszorításokat hozott a 2021., egészen addig, amíg meg nem érkezett a kormányzati kompenzáció.

A lap a 170 legnagyobb, 10 ezer főnél népesebb hazai települést vizsgálta. Megnézték a település- és városvezetők pártállását is a számításoknál.

A 2014-es választás után a 10 ezer fő feletti települések lakosságának 75 százaléka élt fideszes vezetés alatt, ám ez az arány 2019 után 52 százalékra csökkent.

Megnézték, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggő intézkedések hogyan érintették az önkormányzatokat. Ebből az derült ki, hogy a fideszes vezetésű településekre az átlagos megszorításoknak csak a fele jutott, ezeknél 6 százalékkal csökkentek a bevételek, míg az ellenzéki településeknél

11 százalék a visszaesés.

Egy átlagos ellenzéki vezetésű, 10 ezer fő feletti településen 39 ezer, a fideszeseken 15 ezer forinttal, míg a 10 ezer fő alatti településeken 50 ezer forinttal csökkent az önkormányzatok egy lakosra jutó bevétele a 2021-es költségvetési tervezet szerint a 2019-es tervekhez viszonyítva.

Valódi Hírek