A fideszes önkormányzatok majdnem 500-szor több turisztikai támogatást kaptak 2020-ban, mint az ellenzékiek

Tízből kilencszer.

A koronavírus-járvány tavaszi első hulláma alatt, a turizmus összeomlásának idején derült ki, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség 85 milliárd forint támogatást osztott ki, ám arról, hogy a támogatások szétosztásáról pontosan kik és milyen feltételek alapján döntöttek, nem derültek ki információk.

Ugyanakkor Kisfaludy néven futó támogatási program során májusban támogatást kapott többek között

  • a Mészáros Lőrinc érdekeltségében tartozó Hunguest Hotels,
  • Csányi Sándor, Garancsi István és Hernádi Zsolt közös tihanyi hotelprojektje
  • illetve több olyan cég is, amelyek lényegében üresek voltak, vagy hotelprojektjeikről nem igazán lehetett nyilvános információt találni.

A G7 péntek reggel arról ír, hogy az állami turisztikai ügynökség nemcsak a Fidesz-közeli vállalkozókat, hanem a fideszes önkormányzatokat is jelentős támogatásokhoz juttatta a járvány alatt: az önkormányzatok ugyanis mintegy 38 milliárd forintot kaptak az MTÜ-től.

A megítélt támogatások döntő többsége viszont olyan településekre került, ahol kormánypárti polgármester nyerte a 2019-es önkormányzati választásokat.

Így például 6,3 milliárd forintot kapott Balatonfüred új kulturális negyed kialakítására, kemping- és strandfejlesztésre, öt-öt milliárdot kapott Debrecen (többek között fürdőre és babamúzeumra) és Esztergom, illetve Orbán Viktor faluja, Felcsút pedig 1,5 milliárd forintot kapott „árvízcsúcs-csökkentő tározó környezetének turisztikai célú fejlesztésére”.

Az MTÜ támogatási listája alapján így 2020-ban a tíz legtöbb pénzt kapó település közül kilenc fideszes vezetésű volt.

A lista alapján habár független vezetésű önkormányzat is kapott támogatást, közülük mindössze három olyan település, ahol az egyesült ellenzék által támogatott jelölt nyert 2019-ben: Baja és Szentendre 30-30 millió forintot kapott szabadstrand-fejlesztésére, Miskolc pedig 8 millió forintot kapott Lillafüred egészségturisztikai fejlesztésére.

A G7 szerint így az MTÜ-től fideszes vezetésű települések több mint 32 milliárd forint közpénzt kaptak,

ami több mint 470-szer annyi, mint az ellenzék által vezetett városoknak jutó 68 millió forint.

Holott a 2019-es önkormányzati választás alapján nagyjából ugyanannyi ember él a Fidesz és az ellenzéki összefogás által vezetett (10 ezresnél nagyobb) településeken.

(G7 nyomán)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/02/03/hivatalos-nem-titkolhatja-tovabb-a-magyar-turisztikai-ugynokseg-hogy-kiknek-osztogatjak-a-horribilis-osszegu-tamogatasokat

Valódi Hírek