Demeter Szilárd: A cigit nem teszem le, muszáj megtartanom, nehogy tökéletes legyek

Megint bebizonyította, hogy rosszul viseli a kritikát.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója kedd délután a kormányközeli Mandinerben megjelent írásában reagált Nagy Zsolt, az Örkény Színház művészének a Magyar Hang hetilap aktuális címlapinterjújában tett kijelentéseire.

Nagy az interjúban arról beszélt, hogy úgy döntött, a jövőben vállalni fogja a konfliktusokat, így Demeternek megmondaná szemtől-szemben, hogy „megbízatást kaptál, hogy irányítsd, egyébként nem te találod ki a programokat, ülsz az irodádban, egy igazgató vagy, neked reprezentálni kell.

Csinálod a hülyét, baromságokat beszélsz, ráadásul kihívod az embereket bunyózni. Tedd le először a cigit, tényleg menj el egy edzőterembe, gyorsulj föl, és utána lehet”.

A Mandinerben megjelent reakciójában minderre úgy reagált, hogy szerinte Nagynak szövegértési problémái vannak, hozzátéve,

„de gondolom, nem az eszéért kérdezték pont őt”.

A PIM-igazgatója –, aki tavaly novemberben még azzal borzolta a kedélyeket, hogy az Origón megjelent írásában Soros Györgyöt többek között Adolf Hitlerhez hasonlította — ezt követően zárójelben megjegyezte, szerinte

„a szövegértési nehézség általános ellenzéki probléma, mintha Gyurcsány Ferenc köré egy rakás funkcionális analfabéta gyűlt volna össze”.

Demeter azt írja, Nagy Zsoltnak azért vannak szövegértési problémái, mert félreértette azt, hogy ő egy interjúban úgy fogalmazott, mivel erőszakos környezetben nőtt fel, ezért tudja, hogy az erőszak nem megoldás.

A PIM-igazgató ugyanis egy korábbi interjúban azt nyilatkozta, hogy szerinte az erőszak „kötelező rituálé, ha férfi vagy, verekszel”. Illetve, hogy „nem olyan könnyű halálra verni egy embert. Ahhoz nagyon sokat vagy nagyon olyan helyen kell ütni, vagy éles tárgy kell hozzá”.

Demeter azzal folytatta, az Örkény színművészének nemcsak szövegértési problémái vannak, hanem az igazgatói munkáról is tévképzetet alkotott, majd hosszan sorolta, a Petőfi Irodalmi Múzeum élén milyen sikereket ért el a 2018-as kinevezése óta.

Így például szerinte nem lenne muzeológusi életpályamodell, sem Digitális Bölcsészeti Központ, nem nyitnák össze a Károlyi-palota udvarát a Károlyi-kerttel, nem született volna meg könnyűzenei stratégia, sem milliárdos folyóirattámogatási program stb.

„Mindez azért történik, kedves Zsolt, mert nem csak reprezentáltam, hanem „csináltam a hülyét, baromságokat beszéltem”.

De az igazán érdekes az, hogy te sem csak színészkedsz, hanem változtatni akarsz. Ha ezt teszed, és szerintem ehhez jogod van, akkor miért vitatnád el tőlem (bármelyik kulturális intézmény vezetőjétől) a cselekvés lehetőségét?

Ja, és a cigit nem teszem le. Ez az egyetlen káros szenvedélyem maradt, muszáj megtartanom, nehogy tökéletes legyek. Na meg persze szeretek cigizni”

– zárta írását Demeter Szilárd.

Kapcsolódó cikkünk:

Demeter Szilárd egy ostoba nyikhaj Vámos Miklós szerint: Itt van Demeter sértett és cinikus válasza

(Magyar Hang/Mandiner nyomán)

Valódi Hírek