Orbán apjának bányacégére is vonatkozik a kormány legújabb, 90 százalékos különadója

A milliárdokat termelő Dolomit is a legnagyobb bányákra vonatkozó extraprofitadó hatálya alá esik.

A péntek éjszakai Magyar Közlönyben jelent meg kiegészítő bányajáradékról szóló rendelet, amely alapján azoknak a bányáknak, amelyek homok, kavics, illetve agyag bányászatával, gipsz, mész és cement gyártásával foglalkoznak főtevékenységként,

és 2019-es nettó árbevételük meghaladta a 3 milliárd forintot, bizonyos esetekben 90 százalékos különadóval kell számolniuk.

A kormány meghatározta az árat is, amely fölött a termék értékesítése után 90 százalékos adót kell fizetniük a bányacégeknek. Így

  • a homoknál 700 forint/tonna,
  • a kavicsnál 900 forint/tonna,
  • homokos kavicsnál 700 forint/tonna,
  • cementnél 20 000 forint/tonna.

Az indoklás szerint a rendelet célja

a „tisztességes haszonkulcs” kialakítása.

A kiegészítő bányajáradékot havonta kell megfizetni, a következő hónap 15. napjáig. A kiegészítő bányajáradékot „a közegészségügyi célú, állami magasépítési beruházásra kell fordítani” – áll a július 15-én hatályba lépő rendeletben.

A HVG ezzel kapcsolatos cikkében azt írja, Niveus Consulting Group vizsgálata alapján az érintett ágazatba összesen 11 érintett vállalkozás tartozik.

Ezeknek egyike Orbán Győző cége is, a Dolomit Kft.

A Dolomit árbevétele 2019-ben 4 milliárd forint volt, amiből 1,8 milliárd forintos adózott eredményt ért el, vagyis a profitrátája 45 százalékos volt. Az ezt megelőző évek is hasonló tendenciát mutatnak: 2018-ban 4,6 milliárdos árbevételből maradt 1,9 milliárd forint profit.

A 2021-es vállalati beszámoló alapján Orbán Győző bányacége 1,14 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött, azaz a Dolomit szinte a teljes, 1,3 milliárd forintos adózott profitját kifizette a tulajdonosoknak.

A hvg szerint azt nem tudni, hogy a Dolomit Kft. pontosan milyen bányászati termékeket milyen áron értékesít, így az sem derült ki, hogy keletkezik-e kiegészítő bányajáradék-fizetési kötelezettsége.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek