Döntött az Alkotmánybíróság a CEU-ról: Így határozott a magyar testület

Az EU bírósága után ők is megvizsgálták a panaszokat.

Az Alkotmánybíróság a 2021 tavaszán életbe lépett alkotmánymódosításra hivatkozva elutasította a CEU 2017-ben benyújtott panaszát, mert az indoklás szerint időközben okafogyottá váltak a beadványok. Az Országgyűlés által még az előző kormányzati ciklusban, 2017-ben elfogadott felsőoktatási törvény a Soros György által alapított egyetem Magyarországról való elüldözéséhez vezetett.

Az akkori döntés szerint csak olyan egyetem oktathat Magyarországon és adhat ki külföldi diplomát, amely az anyaországban is oktatási tevékenységet folytat. A CEU igyekezett megfelelni a kormány által támasztott feltételeknek, azonban

a kormány nem írta alá a megállapodást New York állammal, így meghiúsult az egyetem maradását célzó terv.

Ezt követően ellenzéki képviselők és egy meg nem nevezett ügyfél panaszt nyújtottak be az Alkotmánybíróságnak, amelynek során tartalmi és eljárási kifogásokkal éltek. Az ügy elbírásáért az AB eseti munkacsoportot hozott létre, amely azonban az Európai Bíróság vizsgálatára hivatkozva felfüggesztette a működését.

Végül a „lex CEU”-nak is nevezett törvényről az EB kimondta, hogy sérti a Világkereskedelmi Szövetség által lefektetett elveket, amelyek a szolgáltatásszabadságról szólnak. Emellett azonban a belső piacról szóló uniós irányelvvel is ütközik, valamint

a tudományos élet és az oktatási intézmények, illetve a vállalkozás szabadságát is sérti a rendelkezés.

Az Alkotmánybíróság idén folytatta a vizsgálatot, azonban elutasították a kifogásokat, ugyanis szerintük a törvénymódosítás után okafogyottá váltak a panaszok. Májusban ugyanis az Országgyűlés az EB határozata alapján törölte a passzust, amely alapján csak az anyaországi székhellyel rendelkező külföldi egyetem folytathatott Magyarországon oktatási tevékenységet.

Úgy véljük, hogy a magyar kormánynak nem áll szándékában olyan feltételeket teremteni, amelyek között a CEU-hoz hasonló nemzetközi intézmények szabadon működhetnének. Az új tervezet értelmében továbbra is politikai döntés kérdése, hogy milyen külföldi egyetemek működhetnek Magyarországon” — reagált a CEU közleményében a döntés után.

Az egyetem azt is közölte, hogy

nem teszik ki egyetlen személy politikai szeszélyeinek.

Tehát ezzel eldőlt, hogy a CEU nem költözik vissza Magyarországra Bécsből — legalábbis addig biztosan nem, ameddig Orbán Viktor a kormányfő.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek