Élesen megválaszolt a CEU Orbánéknak, amiért módosítani akarják a törvényt, ami elüldözte őket az országból

Többé nem teszik ki magukat egyetlen ember és rezsim szeszélyeinek.

A benyújtott törvénymódosítás nem változtat a CEU helyzetén. Úgy véljük, hogy a magyar kormánynak nem áll szándékában olyan feltételeket teremteni, amelyek között a CEU-hoz hasonló nemzetközi intézmények szabadon működhetnének. Az új tervezet értelmében továbbra is politikai döntés kérdése, hogy milyen külföldi egyetemek működhetnek Magyarországon, és a döntést bizonyára a legmagasabb szinteken hozzák majd meg.

A magyar kormány eddig is világossá tette, hogy mire akarja használni a hatalmát.

Elüldöztek egy intézményt, amely az akadémiai szabadság nemzetközi értékeit követi, és helyette meghívtak egy intézményt, amely a Kínai Kommunista Párt abszolút irányítása alatt áll”

– így reagált a CEU arra a hírre, hogy Palkovics László innovációért felelős miniszter szombat este egy olyan törvénymódosítási javaslatot nyújtott be a Parlamentnek, amely szerint a CEU-t is elüldöző törvény egy részéből törölnék azt a kitételt, hogy csak olyan külföldi egyetem működhet Magyarországon,

“amely a székhelye szerinti országban működő, és ott ténylegesen felsőoktatási képzést folytató államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősül”.

A CEU-nak ez azért volt hátrányos, mivel az Egyesült Államokban nem működött az egyetem.

Hozzátették: a magyar kormány és ők is eldöntötték, hogy milyen utat választanak.

„A CEU Ausztriában marad, egy olyan országban, ahol tisztelik az akadémiai szabadság alapvető értékeit. Kutatási és egyéb, oktatást nem jelentő tevékenységeinkkel továbbra is jelen leszünk Budapesten.

A várost soha nem hagyjuk el, de nem tesszük ki magunkat újra egyetlen ember és rezsimje politikai szeszélyeinek”

– zárta közleményét az egyetem.

Valódi Hírek