Megszavazták: Hatalmas többséggel szállt bele Orbánba az EP a melegellenes törvény miatt

Megszorongatják az Európai Bizottságot is.

Az Európai Parlament háromnegyedes többséggel, 459 szavazattal, 147 ellenszavazat és 58 tartózkodás mellett fogadta el azt az állásfoglalást, amely „a lehető leghatározottabban elítéli” a magyar melegellenes törvényt, és bírálja a demokrácia és a jogállamiság lebontását Magyarországon — írta meg csütörtökön a HVG.

A dokumentumban kiállnak az LMBTQ-közösség tagjai mellett, a képviselők továbbá szilárd elkötelezettségüket fejezik ki a gyermekek jogainak védelme mellett, illetve kijelentik, hogy a gyerekek érdekeinek teljes körű tiszteletben tartását az LMBTQ-ellenesség és a gyűlölet szítása helyett

a tolerancia és az elfogadás ösztönzésének és a sokszínűség támogatásának kellene vezérelnie.

A Parlament szerint az eset nem egyedi, hanem

„egy újabb szándékos és előre kitervelt lépés az alapvető jogok fokozatos leépítése felé”.

“Az emberi jogok ilyen megsértése egy szélesebb körű politikai terv részét képezi, amelynek célja a demokrácia és a jogállamiság lebontása a médiaszabadsággal együtt. Ezt az uniós értékek rendszerszintű megsértésének kell tekinteni”

— írják. A képviselők egyúttal felszólítják az Európai Bizottságot, hogy minden lehetséges módon lépjen fel a magyar jogszabály ellen, például

indítson kötelezettségszegési eljárást,

illetve az Európai Bíróságon kezdeményezze a jogszabály ideiglenes hatályon kívül helyezését.

A képviselők megkérik a tagállamokat, hogy amennyiben az Európai Bizottság nem lép az ügyben. úgy a tagállamok vigyék az EB elé a törvényt, és nyújtsanak be államközi kérelmet az Emberi Jogok Európai Bíróságához.

Hangsúlyozzák továbbá, hogy amennyiben európai értékekbe ütköző nemzeti jogszabályok az uniós források elköltését is befolyásolják, akkor el kell zárni a pénzcsapot.

A nyilatkozatról Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője is beszámolt közösségi oldalán:

 

Valódi Hírek