Megjött az ombudsman „totális csődöt” jelentő válasza Orbánék melegellenes törvényére

Az ombudsman nem fogja felülvizsgálni a törvényt.

Beszámoltunk róla, hogy Szél Bernadett június 15-én fordult az alapvető jogok biztosához a Fidesz melegellenes törvénye miatt. A független országgyűlési képviselő szerint ugyanis az súlyosan sértette az emberi méltósághoz, az egyenlő bánásmódhoz és a szólásszabadsághoz való jogot, valamint a fiatalok testi és lelki egészséghez való jogát.

Dr. Kozma Ákos ombudsman a Szélnek szóló válaszában azt írta: a pedofilokat a melegekkel összemosó törvény rendelkezései

szövegszerűen nem zárják ki, hogy a köznevelésben továbbra is megjelenhessenek az LMBTQI-témák.

Az ombudsman hozzátette, ugyanakkor szorosan nyomon kívánja követni a törvény gyakorlati alkalmazását, valamint az ahhoz kapcsolódó végrehajtási szabályokat is.

„A Törvény tényleges emberi jogi hatása a gyakorlati alkalmazás során fog megmutatkozni, erre tekintettel alkotmányos feladatkörömnek eleget téve folyamatosan nyomon követem és tájékozódom a társadalom egyenlő jogokkal, méltósággal rendelkező, LMBTQI tagjainak helyzetéről,

és különös figyelmet fordítok arra, hogy az érintett 18 év alatti gyermekek, akikben már kialakult vagy a kialakulás útján van az LMBTQI identitás, önkéntes döntésük alapján milyen segítséget kapnak az ezzel járó lelki folyamataik megéléséhez”

– írta válaszában Kozma.

Szél Bernadett a Facebook-oldalán csalódottságának adott hangot az ombudsman válaszával kapcsolatban. A képviselő ugyanis azt akarta megtudni, hogy az alapvető jogok biztosa tervezi-e vizsgálni a melegellenestörvény alaptörvénnyel való összhangját, valamint kezdeményezi-e ennek a felülvizsgálatát az Alkotmánybíróságnál.

Az ombudsman válaszából viszont az derült ki, hogy erre feltehetően nem fog sor kerülni.

Szél bejegyzésében azt írta:

„az alapjogi biztos totális csődöt mondott a meleg fiatalokat célkeresztjébe állító hatalom megfékezésében. (…) Szomorú, de gyakorlatilag a propaganda frázisai köszöntek vissza a válaszában. (…)”

A képviselő szerint ugyanis a törvény emberi jogi hatása nem csak a gyakorlati alkalmazás során fog megmutatkozni, hiszen már a törvény betűje is alapjogokat sért.

„A helyzetet súlyosbítja, hogy a törvényre komplett, európai szintű propagandakampányt is felhúzott a Fidesz, mára ott tartunk, hogy a kormányfő helyettese arról értekezik, hogy bűn másnak lenni.

És erre jön a biztos és azt mondja, a törvénnyel semmi baj, továbbra is lehet „ilyen témákról” beszélni az iskolákban, és majd tájékozódni fog, hogy az lmbtqi fiatalok „önkéntes döntésük alapján milyen segítséget kapnak az ezzel járó lelki folyamataik megéléséhez”

– értékelte az ombudsman válaszát Szél Bernadett, aki bejegyzésében azt is hangsúlyozta Kozma már nemcsak az alapvető jogok őre, hanem az Egyenlő Bánásmód Hatóság feladatait ellátó hivatal vezetője is, így szerinte bőven lett volna eszköze lépni.

Szél Bernadett teljes bejegyzését itt tudod elolvasni:

Valódi Hírek