Egyetlen ellenzéki kerületnek sem jutott a kormány 26 milliárd forintos támogatásából

A pályázatok 95 százaléka nyert, de egyetlen ellenzéki sincs közöttük.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy

mintegy 26 milliárd forint értékben

nyert el támogatást feladatellátást szolgáló fejlesztésekre 1434 önkormányzat. Pogácsás kiemelte, hogy a legnépszerűbb pályázati elem a belterületi utak felújítása volt, erre 1220 önkormányzat nyert el forrást, de lehetett sikeresen pályázni bölcsődék, óvodák és rendelők felújítására is.

Az államtitkár elmondta: az 1498 pályázó 95,73 százaléka, 1434 település kap összesen több mint 25,8 milliárd forintot. A támogatásokat központi költségvetési forrásból folyósítják.

A kormány által közzétett táblázatban azonban egyetlen ellenzéki vezetésű fővárosi kerület sem szerepel.

A XV. kerület kedden kiadott közleményében azt írja, a fővárosból kizárólag olyan kerület nyerhetett – V., X., XII., XVI., XVII., XX., XXIII. -, ahol nem ellenzéki politikus a polgármester.

Ráadásul

a nem kifejezetten szegénynek számító V. és XII. kerület az összes pályázó közül a legtöbb forrást, 60-60 millió forintot nyerte el.

A XV. kerület a Rákospalota-Kertvárosban futó Kemény István utca felújítására pályázott – sikertelenül.

Az ellenzéki kerületek a korábban kiosztott kormányzati támogatásoknál sem jártak jobban. Májusban ugyanis Gulyás Gergely kancelláriaminiszter jelentette be, hogy arányosan és méltányosan” összesen 23 milliárd forintot ad a kormány a 32, huszonötezernél több lakosú településnek a helyi iparűzési adó felének elvonása miatt kieső bevételeik pótlására.

Budapest és a 23 fővárosi kerület viszont összesen 0 (nulla) forint támogatást kap a kormánytól.

A Miniszterelnökség mindezt azzal indokolta, hogy „Budapest gazdasági teljesítménye az országos átlag kétszerese, fejlettsége az uniós átlag 151 százaléka. A főváros emellett jelentős pénzügyi tartalékokkal is rendelkezik”.

Ezt követően pedig a fővárosi kerületek útfelújítására szánt 9 milliárd forintból is kimaradtak az ellenzéki vezetésűek.

Valódi Hírek