Megvizsgálta az EU Orbán kedvenc egyetemének beruházásait: Elképesztő tények derültek ki

Lezárult a vizsgálat.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2016-ban két projektet indított, amelyeket a közszolgáltatás kompetencia- és oktatásfejlesztése, illetve „a jó kormányzást megalapozó közszolgáltatás-fejlesztés” céljából indítottak. A beruházásokra a kormány 19 milliárd forintot szánt, az összeget teljes egészében uniós forrásból kívánták állni.

Az Európai Bizottság döntéshozói azonban 2017-ben gyanút fogtak, és aggodalmuknak adtak hangot a kormány számára az érintett projektek kapcsán. Az EB az évekig elhúzódó vizsgálatsorozat idén zárult le, és az EU ellenőrei a kormány álláspontjával ellentétes megállapításra jutott.

A projekteket vizsgáló jelentés

komoly túlárazásokat állapított meg a beruházásokkal kapcsolatban.

Az NKE személyi kiadásokra például 12 milliárd forintot szánt volna az eredeti tervek alapján. Ez alapján a két beruházáson az egyetem teljes személyzete négy éven keresztül dolgozott volna, ami az uniós vizsgálat alapján is abszurdum.

Nem világos, hogy az NKE e két projektre beosztott személyzete hogyan tudja az e projekttel nem összefüggő, rendes tevékenységeit végezni, feltételezve, hogy ezen alkalmazottaknak az egyetem általános tevékenységeivel kapcsolatosan voltak más feladataik is” — olvasható a jelentésben.

A jelentés azzal kapcsolatban is gyanút fogott, hogy az egyetem vezetése a dolgozói fizetésére akarta fordítani az uniós források egy jelentős részét. A túlárazások azonban nem csupán a fizetések esetén mutatkoztak meg.

A különböző tanórákhoz kapcsolódó költségvetési adatok sem stimmelnek, ugyanis azokat 125%-kal túltervezték, ugyanez a helyzet az írásbeli tananyagok tervezéséhez kapcsolódó költségvetési számokkal. Az uniós ellenőrök a projektek kapcsán megállapították, hogy az előkészítésbe bevont

személyzet tagjainak létszáma túl magas ahhoz, hogy mellette oktatási tevékenységet tudjanak folytatni.

További tény, hogy a jelentés szerint a kutatási témák zöme a közszolgáltatások gyakorlati javítását még közvetve sem segítik elő. A vizsgálat következményeként az ellenőrök pénzügyi korrekciót és támogatásmegvonást javasoltak az uniós döntéshozóknak.

A pályázatok 19 milliárd forintos költségvetésének 15%-át megvonták, ez összesen 3 milliárd forintos mínuszt jelent a költségkeretből.

Ez alátámasztja azt a feltételezést, hogy óriási visszásságok voltak a projektek során.

Lantos Gabriella az egyetemi kurzusok nevével kapcsolatban hívta fel a figyelmet. Az Új Világ Néppárt politikusa szerint minden a helyére került, miután kiderültek, milyen új kurzuscímeket tervez az NKE.

A maffiamódszerek tanulmányozása a Camorra működésében a 2. világháború után? Előadás 4 félévben? A propaganda eszköztárának használata Cicero 4. philippicája alapján? Szeminárium 2 félévben?

A csőcselék mint transzmissziós szíj szerep kialakítása az elit hatalmának fenntartásában? Módszertani szeminárium 4 félévben?
Ugye milyen hasznos stúdiumok⁉

Eddig tényleg nem értettem, hol tanulják az új fideszes KISZ titkárok, hogy kell lopni. Hol tanulják a sok okosságot? Van valamilyen titkos képzőintézmény?

Ugyan dehogy 😂. A kormánykatonákat képző Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanítják. Nyilvánosan. EU pénzből.

Lantos Gabriella teljes bejegyzését itt lehet elolvasni:

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek