Ingyen antitestszint-mérés az időseknek a Fővárosban — Már lehet regisztrálni

A kormány feladata lenne, Budapest megcsinálja.

Megnyílt a regisztráció a budapesti ingyenes antitestszint-vizsgálatra, a fővárosi önkormányzat 19 ezer tesztet biztosít a 60 év feletti budapestiek koronavírussal szembeni ellenanyagszintjének mérésére — közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a fővárosi önkormányzat július 5. és 9. között ezer darab, antitestszint mérésére alkalmas teszt elvégzését biztosítja 60 év feletti budapestieknek minden nap 7 és 11 óra, valamint 16 és 20 óra között az V. kerületi Városháza parkban, egy mobil tesztelőponton.

A tesztelés regisztrációhoz kötött, ezen az oldalon lehet regisztrálni és időpontot foglalni, a kerületi szakrendelőkben pedig várhatóan

július végéig lehet részt venni a szűrésen

— írták.

Hozzátették, az oltóanyagok hatásosságának mértékével kapcsolatosan széles körben nyilvánosságot kapott aggodalmak miatt a fővárosi önkormányzat fontosnak tartja a budapesti időskorú lakosság védettségének, a szervezetükben megjelenő antitestek szintjének mérésére vonatkozó lehetőség megteremtését.

A felajánlott 19 ezer tesztből 18 ezer esetében a mintavétel a lakosok szűrésében közreműködést vállaló budapesti kerületekben történhet majd meg. A kerületek megkapják a teszteket, és a kapcsolódó laborvizsgálatot is a főváros biztosítja — közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A közlemény szerint a vizsgált mintához vénás vérvételre van szükség, amelyet az infekciókontroll szabályainak betartásával zárt rendszerben végeznek a szakemberek. Azt kérték, kellő körültekintéssel jelentkezzenek a vizsgálatra azok, akik olyan gyógyszert szednek, amelynek esetén a kontroll nélküli vérvétel nem ajánlott.

Nemrég a Videoton teszteltette a dolgozóit, és kiderült, hogy azok a 60 év felettiek, akikben nem termelődött ellenanyag a kínai oltást követően, sajnos a T-sejtes immunitást sem mutatják — többek közt ezért is fontos az ellenanyagszint mérése.

(via mti/NyF)

Valódi Hírek