Léptek Orbánék: Hiába a tiltakozás, egy tollvonással milliárdokat vontak el Dunaújvárostól

Volt-nincs.

Egy hétfő esti döntés nyomán a kormány egy rendelettel

a Dunaújváros menti településeken különleges gazdasági övezetet hozott létre.

Ennek értelmében Iváncsa, Rácalmás, Adony és Kulcs területén, a dél-koreai SK Innovation új akkumulátorgyárának tervezett helyszíne a fideszes vezetésű Fejér Megyei Önkormányzat tulajdonába került.

Ez azt jelenti, hogy a területen működő cégek — többek között a Hankook — a megyei önkormányzatnak fizetik majd az iparűzési adót, azt pedig a helyhatóság osztja majd szét az érintett települések között. A döntésre előre készülhettek, ugyanis a bevétel az elkövetkezendő években jelentősen nőni fognak.

Az új kormányrendelet következményeként a Pintér Tamás jobbikos polgármester által vezetett Dunaújváros milliárdos bevételektől esik el, miközben a Hankook továbbra is a dunaújvárosi csatorna- és vízhálózatot használja a működéshez. A városvezető májusban arról számolt be, hogy

a döntéssel minden dunaújvárositól 100 ezer forintot vonnak el

az akkor még csak tervezett döntéssel.

A következő időszakban az SK Innovation 681 milliárd forintos beruházással Iváncsán építi meg a legnagyobb európai vállalati egységét, emellett pedig a török Yaris Kabin is új telephelyet hoz létre 6,5 milliárdos forrásból. Az újonnan idetelepült gyáregységek mellett Rácalmáson a Hankook a jelenlegi gumiabroncsgyárában 2022-ben nyolcmilliárdos bővítést tervez.

Hasonló lépésre szánta magát a kormány tavaly, amikor tavaly tavasszal Gödön különleges gazdasági övezetet hozott létre. Ezt a lépést azért hozta a kormány, mert a város önkormányzata a bővítésre készülő gyárnak feltételeket támasztott az építkezéshez.

A döntés értelmében azonban csak a fideszes vezetésű Pest Megyei Önkormányzatnak van beleszólási joga az övezetben található cégek beruházásaiba. Emellett kiemelendő tény, hogy a Samsung-gyár korábban Gödnek fizetett adód, most azonban már

csupán az összeg alig több mint egyharmada érkezik az ellenzéki polgármester és testület által irányított településre.

A döntésre Jakab Péter, a Jobbik elnöke is reagált. Szerinte a rendeletre azért volt szükség, mert „kell a pénz a Fidesznek, hogy legyen miből krumplit osztani a választások előtt„.

Jakab Péter bejegyzését itt lehet elolvasni:

(444. hu/Jakab Péter/Facebook)

Valódi Hírek