Nekiment Orbánnak a vezető EU-s politikus: Dühös lesz a miniszterelnök, ha elolvassa a nyilatkozatát

Szerinte nincsenek kivételek.

Interjút adott a Népszavának Iratxe García Perez, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának vezetője. A politikus kemény kritikát fogalmazott meg Orbán Viktor uniós politikájával kapcsolatban.

A frakcióvezető szerint az Európai Unió legnagyobb erőssége, hogy a 27 tagállam közösen néz szembe a felmerülő kihívásokkal az egységes törvényhozás révén. Elmondta, ennek előnye abban rejlik, hogy önállóan egyik tagállam sem tudna szembenézni a súlyos globális problémákkal, mint a klímaváltozás, a bűnözés, az adóelkerülés.

Ha azt akarjuk, hogy az EU megfeleljen a jövő elvárásainak, kezelni tudja például a járványokat, akkor

világos, hogy nem kevesebbre, hanem többre kell együtt vállalkoznunk

— jelentette ki Perez. Kifejtette, szerinte az unió nem csupán gazdasági szervezet, hanem értékközösség is, és a szerződésben vállalt feltételeknek minden országban eleget kell tenni.

Arról beszélt, hogy az európai uniós politikában senki nem kioktató vagy fenyegető,

csupán arra hívják fel a renitens politikusok figyelmét, hogy tartsák be a közös szabályokat,

amelyeket a tagállamok a belépésükkor elfogadtak. „Ez az európai demokrácia lényege. Társadalmaink sokfélék, és az Unió tiszteletben tartja a sokféleségüket” — mondta a politikus.

A frakcióvezető arról is beszélt, hogy a tagállamok parlamentjei is részei a közös döntéshozatalnak, és minden államnak vétójoga van a jelentős politikai ügyekben, ha valamilyen nemzeti érdekkel ellenkezik az unió által megalkotott szabálytervezet. Szerinte a vétóval sokszor jelentős uniós döntéseket gátolnak egyes tagállamok, és ez aláássa az emberek EU-ba vetett bizalmát.

Bírálta Orbán Viktor javaslatát, amely szerint a nemzeti parlamentek delegáltjait, azaz például a magyar Országgyűlés kormánypárti többsége által választott tagokat kéne az Európai Parlamentbe delegálni.

Ez negyven évvel visszavetné az Uniót és az EP-t.

Megakadályozná, hogy a polgárok közvetlenül választhassák meg a képviselőiket” — jelentette ki a Perez.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek