Mi történt? Áder János beleszállt egy fideszes törvénybe, mert szerinte alkotmányellenes

Hoppá!

Az Alkotmánybírósághoz fordult a lakástörvény ügyében Áder János – ezt a Köztársasági Elnöki Hivatal közölte pénteken.

Mint ismeretes, a Lex Bayernek is becézett törvényt június 15-én szavazta meg a Parlament. A Böröcz László (Fidesz) által beterjesztett javaslat szerint megvásárolhatják a világörökségi helyszínen lévő, eddig elidegenítési tilalom alatt álló bérlakásaikat azok a lakók, akik legalább öt éve bérlik azt.

A törvény leginkább azoknak a fideszes haveroknak kedvez, akik a Budai Várban bérelnek lakást fillérekért: köztük van Bayer Zsolt, Rákay Philip és Palkovics László is.

A Hivatal közleménye szerint az államfő az alaptörvénnyel való összhangjának vizsgálatára küldte el az Alkotmánybíróságnak a lakások és helyiségek bérletére vonatkozó törvénymódosítást.

Áder az Alkotmánybíróságnak azt írta: szerinte

„a világörökségi területen és a védőövezetében lévő állami és önkormányzati tulajdonú, a kulturális örökség részét képező műemléki ingatlanok teljes körének vételi joggal történő megterhelése, és ezáltal feltétel nélküli magántulajdonba adása a világörökségi és a műemléki speciális védelmi igényre tekintettel, valamit a visszalépés tilalmából következő biztosítékok és garanciák, továbbá az egyedi mérlegelés hiánya miatt nem felel meg az alaptörvény egyes rendelkezéseinek, ezért

alaptörvény-ellenes.”

(kiemelt kép: 24.hu)

 

Valódi Hírek