Súlyos bírálat az Európai Parlament elnökétől: Orbán őt is magára haragította

Elrúgta a pöttyöst.

Csak az gondolkodik az Európai Parlament leépítésén, aki nem szereti a demokráciát” — reagált az Európai Parlament elnöke, David Sassoli arra a beszédre, amit Orbán Viktor A magyar függetlenség napja című szombati konferencián mondott.

Orbán szombaton azt találta mondani, hogy szerinte az Európai Parlament zsákutcának bizonyult az európai demokrácia szempontjából, ezért jelentősen növelni kell a nemzeti parlamentek szerepét.

Hatodik tézisünk, hogy az Európai Parlament zsákutcának bizonyult az európai demokrácia szempontjából. Csak a saját párt-, ideológiai és intézményi érdekeit képviseli.

Nem hozzáad, hanem elvesz az Európai Unió erejéből.

(…) Az Európai Parlamentbe a nemzeti törvényhozások küldjenek képviselőket, az Európai Tanács parlamenti közgyűlésének mintájára.

A nemzeti parlamenteknek ezen felül jogot kell adni az unió jogalkotási folyamatának megállítására, ha úgy tapasztalják, hogy az nemzeti hatásköröket sért. Vagyis be kell vezetni a “piros lapos” eljárást”

— fogalmazott. Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége EP-frakciójának vezetője azt írta Orbán beszédéről:

Orbán Viktor ugyanúgy meg akarja kötni az Európai Parlament kezét, ahogyan azt a magyar parlamenttel, a szabad médiával, a bíróságokkal, a civil szervezetekkel stb. tette.”

Az Európai Parlament elnöke a Twitteren reagált Orbán EP-ellenes kirohanására. Azt írta:

Csak az gondolkodik az Európai Parlament leépítésén, aki nem szereti a demokráciát.

(kiemelt kép: New Europe)

Valódi Hírek