Radikális megoldást találtak a védettség elérésére a gagyi kínai vakcinával oltott magyarok

Mint ismeretes, a Sinopharm oltás után sokaknál nem alakul ki védettség, de a találékonyak megoldották.

Románába utaznak Pfizerért az itthon kínaival oltott magyarok — derül ki a 24.hu hétfőn közölt cikkéből.

Egyelőre nincs arra Magyarországon hivatalos protokoll, hogy mi a teendő, ha a kínai Sinopharm második adagjának beadása után sem termelődik elég antitest az oltottaknál, noha ez meglehetősen általános probléma itthon is.

Nemrég például egy nyugdíjas doktornő fordult Merkely Bélához, miután két kínai oltás után három elvégzett antitestteszt sem mutatott ki nála védettséget.

Merkely a Semmelweis Egyetemen használatos tesztet javasolta az asszonynak, azonban az eredménye ennek is aggasztó lett: a doktornőnél egyáltalán semennyi antitestet nem mért a teszt, a férjénél pedig az alsó határon volt az antitestek mennyisége. Az SE rektora ekkor kínos magyarázkodásba kezdett: azt mondta, hogy

az antitestméréseket nem az oltások hatékonyságának mérésére találták ki,

hanem az átfertőzöttség meghatározására.

Több szakértő követelte a kormánytól, hogy antitestek hiányában adjanak egy harmadik oltást is az érintetteknek, de mindeddig hiába.

A 24.hu felhívja a figyelmet, hogy nemrég Rusvai Miklós virológus beszélt arról: tud olyan háziorvosról, aki ellenanyag hiányában beadta páciensének a harmadik oltást is.

Szerinte ez a háziorvos döntési joga, és hangsúlyozta, hogy annak érdemes újabb vakcinát kapnia, akinek a szervezete nem termelt immunválaszt.

A lap szerint a probléma itthon elsősorban a kínaival oltott 60 év felettieket érinti, már Facebook-csoport is alakult, ahova több százan töltötték fel negatív laboreredményeiket, illetve egy petíciót is indítottak az érintettek annak érdekében, hogy az állam biztosítson nekik ingyenes ellenanyag-vizsgálatot, illetve harmadik oltást.

A lap egy 60 év feletti olvasója radikális megoldáshoz folyamodott, miután márciusban megkapta mind a két dózist a kínai oltóanyagból, ellenanyagot azonban nem termelt a szervezete. Végül májusban elment a háziorvosához, aki azt javasolta neki: mivel a vizsgálatok alapján olyan, mintha be sem oltották volna,

próbálkozzon külföldön,

hátha kap másik oltást — írja a lap. Mivel Romániában már regisztráció nélkül is beoltják a külföldi állampolgárokat, így ott próbálkozott, és egy autós oltóponton két hét különbséggel megkapta a két Pfizer oltást.

A lap ugyanakkor olyan esetről is tud, hogy valaki hasonló okokból utazott ki Romániába, ám az oltóorvos nem oltotta be Pfizerrel, mert az előző négy hétben már kapott másik oltást.

Bahreinban már alkalmazzák a harmadik oltás módszerét ezekre az esetekre: itt a beoltottak majdnem 60 százaléka Sinopharmot kapott, harmadik dózisként pedig Pfizert adnak azoknak, akiket kínai vakcinával oltottak.

„A bahreini protokoll szerint a második Sinopharm és a Pfizer között hat hónapnak kell eltelnie”

— mutat rá a 24.hu. A Romániában Pfizerrel újraoltott olvasójuk új ellenanyagtesztet csináltatott a Pfizer után: már az első adagot követően

több százra szaladt fel az ellenanyag szintje.

Fontos viszont tisztában lenni azzal, hogy akit Romániában is beoltanak, az kap ugyan papírt az oltásról, ez azonban az EESZT-be nem kerül be, így a külföldi utazásoknál a Magyarországon kapott oltás lesz az irányadó.

Duda Ernő ennek ellenére is arra biztat mindenkit, hogy próbálja elintézni magának a Pfizert. Ő a Szabad Európának úgy nyilatkozott: sokan vannak, akik ezt külföldön oldják meg.

Nem csak Románia lehet úticél ilyenkor, hanem Szerbia is: a március végi adatok szerint itt már 22 ezer külföldi kapott addigra oltást.

 

Valódi Hírek