Mi történt? Kőkeményen nekiment Matolcsy György a kormánynak — A költségvetés minden pontjába belekötött

Hoppá!

Matolcsy György szerint hibásak a 2022-es költségvetés kiindulópontjai — derül ki a jegybankelnök Magyar Nemzetben közölt cikkéből.

Matolcsy úgy véli, mivel a kiindulópontok hibásak, ezért ezekre nem is épülhet jó költségvetés.

Szerinte ahelyett, hogy tovább növelnénk az államadósságot, és az elsődleges szempont a gazdaság talpra állítása lenne, inkább a korábbi egyensúlyi pályára kellene visszatérnünk, hogy a magyar gazdaságot 2022-ben már ne kelljen magas költségvetési deficittel újraindítani.

„A 2022. évi költségvetés nem lehet az újraindítás költségvetése, mert a magyar gazdaság már újraindul(t) ebben az évben. Az első negyedév jobb lett a vártnál, a második negyedév kétszámjegyű növekedést hoz és a nyári hónapokban helyreállítjuk a 2019. év végi GDP-szintet. Az év egészére várható 6 százalék körüli GDP-növekedéssel az egyik legjobb, ha nem a legjobb gazdasági teljesítményt érjük el az EU-ban”

— fogalmaz az MNB elnöke.

A 2022-es költségvetés a jelen formájában Matolcsy szerint inflációt gerjeszt, amit az 5,9 százalékosra tervezett GDP-arányos hiány csak tovább növel.

Áremelő hatású szerinte az is, hogy a kényszerűen felhalmozott kereslet nem találkozik azonos mennyiségű és szerkezetű kínálattal a belső piacon. Mivel ez más országokban is így lesz, az importált infláció szintén megugrik.

Matolcsy arra is emlékeztet: a magyar gazdaság a V4-csoporton belül a legmagasabb adósságrátával rendelkezik, miközben a legmagasabb költségvetési hiányt tervezi 2022-re, ami egyben

az EU harmadik legnagyobb hiánya is lenne.

Szerinte ez azért kockázatos, mert ha a pénzpiacok úgy ítélik meg, hogy a változatlan törlesztési moratórium, az elfogadott 2022-es költségvetés, a tartósan kiugró infláció és a legnagyobb negatív reálkamatok együttesen fenntarthatatlan gazdaságpolitikát jelentenek, akkor

erőteljes pénzügyi támadás érheti Magyarországot.

Matolcsy úgy véli, ezt csak a 2022-es költségvetés újratervezésével lehetne megakadályozni.

 

Valódi Hírek