Magyarázat nélkül kivették a transznemű fiatalról szóló filmet a Magyar Mozgókép Fesztivál programjából

A Nemzeti Filmintézet szerint a döntésnek nincs köze a Fidesz melegellenes törvényéhez.

A két állami fenntartású szervezet – a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program – által szervezett fesztivál programjából minden további közlemény nélkül kikerült Bakony Alexa dokumentumfilmje, a Tobi színei – írja a hvg.hu.

A lap szerint a dokumentum film egy olyan, lánytestben született kamasz élettörténetét követi végig, aki nem tudott azonosulni a születési nemével. A Tobi színei megmutatja, milyen dilemmákkal szembesül, aki nem tud azonosulni a nemmel, amellyel született, és hogyan állnak ehhez a kérdéshez a szülei és más családtagjai. Emellett bemutatja azt a pillanatot is, amikor elfogadják a hivatalos kérelmét a neme és a neve megváltoztatására.

A film mozis forgalmazója, a Cirkofilm a HVG megkeresésére elmondta, megkeresték a Nemzeti Filmintézetet, hogy érdeklődjenek a programváltozás okáról. A Fesztivál szervezői válaszként annyit közöltek, arra törekszenek, hogy régi magyar filmeket is vetíteni tudjanak a közönségnek.

A korlátozottak a vetítései lehetőségek miatt ezért több új film helyett inkább régieket vetítenek.

A változásban elmondásuk szerint érintett A feltaláló című film is, ám az valójában nem új film, már 2020 elején bemutatták a magyar mozik, valamint a Pacsirta című tévéfilm is.

A HVG megjegyzi, a film még azelőtt kikerült a programból, hogy a Jobbik és a Fidesz-KDNP képviselői kedden megszavazták volna a Fidesz “pedofilellenesnek” nevezett, valójában homofób törvénycsomagját, amely szerint ezentúl többek közt 18-as karika kerül olyan filmekre, mint a Harry Potter, vagy a Szomszédok című legendás magyar sorozatot sem lehet majd este 10 előtt vetíteni.

Illetve megtiltják a 18 éven aluliak az iskolai sze×uális felvilágosításában a sze×uális kisebbségeknek még csak az említését is.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek