Schanda Tamás úgy tudja, az átláthatóság miatt adnak át ingyen ingatlanokat a kínai spicliképzőnek

Az államtitkár szerint a projektről akkor lehet majd dönteni, ha elkészültek a tervek.

Az Országgyűléseben holnap szavaznak arról a két új törvényjavaslatról, amelyek szerint a kormány

a kijelölt Duna-parti területeket, valamint a Nagyvásárcsarnok felújításra kijelölt épületét is ingyen adja át a Fudan Egyetemnek.

A szavazást megelőzően hétfőn ellenzéki képviselők kérdezték a kormányt a Fudanról, így Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője többek között arról beszélt: az emberek nem akarják a kínai hitelből épített kínai egyetemet, helyette a vidéki magyar fiataloknak akarnak Budapesten lakhatást.

„Orbán Viktor azt ígérte, nem lesz olyan, ami a budapestieknek nem kell, és be kellene tartani az ígéretét a miniszterelnöknek”

– mondta Szabó, hozzátéve, ennek ellenére szavazást akarnak a parlamentben a Fudan Egyetemről.

A képviselő elmondta, aki elfogadja ezt a törvényt, az a magyarok akarata ellen szavaz, feladja Magyarország függetlenségét. A kormány már most eldöntené a Fudan kérdését, de az emberek csak 2023-ban szavazhatnak róla – hangsúlyozta.

Hozzátette: ha nem vonják vissza a törvényt, a jövő évi országgyűlési választás erről is fog szólni.

Tordai Bence (Párbeszéd) felszólalásában elmondta, a magyarok kétharmada ellenzi a projektet, és bár a kormány részéről úgy tűnt, felfüggesztik a beruházást, a soron követő „állami ingatlanok átadása” nem jelenthet mást, minthogy elkötelezettek továbbra is, és a népszavazási ígéret ellenére folytatják a campus előkészítését.

A kormányzat részéről Schanda Tamás reagált a felszólalásokra. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a 24.hu tudósítása szerint arról beszélt, hogy az ellenzék politikai cirkuszt csinált egy fontos kérdésből, és a két héttel ezelőtt a tüntetésnek -, amelyen többezren vettek részt – szerinte semmi értelme nem volt.

A Fudant ellenzők „belelátnak valamit valamibe, ami még nincs is” – mondta Schanda, aki szerint az ellenzék csinál politikai bohóckodást folytat.

„Az Önök felelőssége lesz, ha ezek a területek megmaradnak rozsdatemetőnek”

– vélekedett az államtitkár, aki megjegyezte, semmiféle döntés nem született, és támogatást ígért a népszavazáshoz.

Schanda szerint akkor lehet majd jól dönteni az ügyről, ha ha elkészültek a tervek és a költségek, ha már látható lesz, hogy miről kell dönteni.

Szerinte az ingatlanok átadására vonatkozó kiegészítés

is az átláthatóságot biztosítja, és jelenleg a tervezés zajlik.

(mti/24.hu nyomán)

Valódi Hírek