Megdöbbentő, szégyenteljes rasszizmusról beszélnek az írek, miután a magyar szurkolók kifütyülték a térdelésüket (+videó)

Az ír válogatott szövetségi kapitánya és labdarúgói is érthetetlenül állnak a magyar szurkolók viselkedése előtt.

Kedd este a magyar labdarúgó-válogatott gól nélküli döntetlent játszott az ír csapattal a keddi barátságos találkozón, a Szusza Ferenc Stadionban.

A mérkőzés előtt az ír válogatott minden tagja letérdelt, ezzel kifejezve a rasszizmus és diszkrimináció bármilyen formájának elítélését és az ez elleni tiltakozásukat. A magyar futballisták viszont előzetesen jelezték, hogy ők nem fognak letérdelni, helyette a mezük karján olvasható „Respect” feliratra mutattak.

Az ír labdarúgók térdelését látva a magyar szurkolók hangos pfújolásba és fütyülésbe kezdtek — ahogy az alábbi felvételen is látható:

A mérkőzés után az ír játékosok és a szövetségi kapitány is arról beszélt, hogy elkeserítette és megdöbbentett őket a magyar szurkolók viselkedése.

Érthetetlen, hogy kifütyültek minket” – mondta a mérkőzést követően az Irish Times-nak nyilatkozó Stephen Kenny ír szövetségi kapitány.

Hozzátette, a válogatott közösen, egy jó ügy érdekében döntött úgy, hogy mindannyian letérdelnek, és megdicsérte a játékosaikat, amiért ezt az álláspontot képviselték.

„Szerintem ez egy nagyon-nagyon fontos üzenetet közvetít. Az, hogy a magyar szurkolók ezt kifütyülték tényleg felfoghatatlan, és káros lehet Magyarországnak az Európa-bajnokságot tekintve. Ez nem igazán vet jó fény Magyarországra és a magyar szurkolókra”

– mondta Kenny.

A szövetségi kapitány arról is beszélt, hogy szerinte a fekete labdarúgóik teljesítménye önmagáért beszélt a mérkőzésen.

„Mindannyian művelt egyének, akik Írország becsületére vannak, és nagy szerepük lesz az ír labdarúgó-válogatott jövőjében, mi pedig nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ők is részei a csapatnak”

– jelentette ki Kenny.

Adam Idah, az ír csapat egyik fekete játékosa elmondta, csalódáskeltő volt látni számukra, hogy a magyar szurkolók kifütyülték őket a térdelés miatt, és nem is számítottak erre a reakcióra.

„A sportunk megpróbál tenni a rasszizmus ellen, és a térdelés jelzésértékű arra vonatkozóan, hogy ennek ma már nincs helye a társadalmunkban”

– mondta Idah, aki Írországban született, édesapja nigériai, édesanyja pedig ír származású.

Az ír csapat fekete bőrű szélsője, Chiedozie Ogbene, aki Nigériában született, majd hétéves korában költöztek Írországba, elmondta:

„Mindannyiunk története más és különböző helyzetekbe kerülünk az életünk során. Ez olyasmi, ami ellen a fekete bőrű emberek nagyon sok éve küzdenek. A diszkriminációnak és a rasszizmusnak nincs helye sem a társadalmunkban, sem a sportban.

Csalódott voltam a szurkolók reakcióját látva, de erősek maradtunk. Annak viszont nagyon örülök, hogy mi egy csapatként letérdeltünk, és szolidaritást mutattunk”.

Ogbene hozzátette, reménykednek abban, hogy az UEFA keményebben lép majd fel a rasszista megnyilvánulások ellen, de azt is tudják, hogy ez a probléma nem fog egyik napról a másikra megoldódni.

A magyar válogatott sajtótájékoztatóján Marco Rossit már ezek ismeretében kérdezték arról, hogy mi a véleménye az esetről és a szurkolókról.

„Mi mindig is kifejeztük a tiszteletünket a futball szereplői, így kiemelten az ellenfeleink iránt, és ez az Európa-bajnokság mérkőzésein sem lesz másként.

„Az írek gesztusát, a letérdelést elfogadom és tisztelem, de attól tartok, a lényegen nem változtat. Ami pedig a szurkolókat illeti, nekem nem tisztem megítélni őket. Számomra az a fontos, hogy ezúttal is végig támogattak minket, és kérem, hogy ezt tegyék meg a jövőben, nagy szükségünk lesz rá”

– mondta a magyar szövetségi kapitány.

(telex.hu/irishtimes/mti nyomán)

Valódi Hírek