Kiderült, mennyit keresett a „bérből és fizetésből élő” Orbán családja az elmúlt hét évben

Nem annyit, mint a valóban bérből és fizetésből élő magyar családok.

Orbán Viktor a múlt heti, Kossuth Rádiónak adott interjújában fogalmazott úgy, hogy

“ Most újra kell indítani a gazdaságot. Mert azért megviselt bennünket. Nemcsak a vállalkozásokat, hanem bennünket munkavállalókat is, akik bérből és fizetésből élünk, én is közéjük tartozom, szóval bennünket is megviselt ez a járvány.”

A G7 cikkében megjegyzi, bérből és fizetésből valóban nem keresett kiugróan sokat a miniszterelnök, de a családi jövedelemnek vannak más forrásai is. Orbán mondatai ugyanis néhány órával azelőtt hangoztak el, hogy kiderült, veje, Tiborcz István,

1,2 milliárd forintnyi osztalékot vett ki legfontosabb vállalatából.

Hétfőn pedig a Dolomit Kft. éves beszámolójából derült ki, hogy Orbán Viktor édesapjának, Orbán Győzőnek nagyjából

580 millió forintos céges jövedelem jutott az éves bevételből.

A G7 megjegyzi, 2014 előtt a kormányfő családjának cégei még nem termeltek annyi nyereséget, és amit hoztak, annak a jelentős részét is a vállalatokban hagyták. A 2014-es változások után viszont elkezdték kivenni a vállalkozásaikból a korábban felhalmozott nyereséget, illetve az időközben megugró aktuális profitot is.

A lap összesítése szerint így Orbán Viktor rokonsága az elérhető adatok alapján csak az elmúlt nagyjából hét évben igazolhatóan

bő 15 milliárd forint bevételhez jutott cégeladásokból, vagy a vállalatoktól felvett nyereségből.

Ebből valamivel több mint 8 milliárd gazdagította a miniszterelnök szüleit és testvéreit, durván hétmilliárd pedig a kormányfő vejét.

Ez ugyanakkor nem minden, hiszen Orbán Viktor testvére például már 2017-ben eladott egy céget ugyanannak a vállalkozónak, aki most id. Orbán Győzőtől megvette a Nehéz Kő Kft-t. Emellett a család kisebb cégei is rendre nyereségesek, habár elhanyagolható profitot termelnek az elmúlt évek milliárdos kifizetéseihez képest.

(G7 nyomán)

Valódi Hírek