Orbán Viktor: Bérből élő emberként engem is megviselt a járvány

Rádióinterjú.

Megtartotta szokásos péntek reggeli interjúját a Kossuth rádióban Orbán Viktor miniszterelnök, aki beszédét azzal kezdte, fél attól, hogy az emberekben kialakul egy olyan képzet, megúszhatják a fertőzést, ezért aggasztó, hogy még 3 millióan nem oltatták be magukat a COVID-19 ellen. Orbán szerint azonban a vírus itt marad, és előtt-utóbb mindenkit el fog érni.

„A vírus az utolsó embert is megtalálja, aki nem védett” – vélekedett a kormányfő.

Indiai vírusvariáns

Beszélt arról is, szerinte az a szakmai álláspont, hogy a Magyarországon használatos oltások mindegyike alkalmas arra, hogy az indiai mutánst legyőzzék.

“Nem vagyok bolond, én is kínai vakcinával oltattam be magam”

– mondta Orbán, aki szerint csak idő kérdése, hogy a Sinopharm vakcinájával is szabadon lehessen utazni. Erre szerinte akkor kerül majd sor, ha a nyugat is odaér, “ahol mi tartunk”.

Orbán, a bérből élő ember

“Most újra kell indítani a gazdaságot, mert a járvány azért megviselt bennünket, bérből élőket. Én is ilyen vagyok.

A vállalkozóknak is vissza kell nyerni a vállalkozókedvüket. Ez nem egyszerű”

– fogalmazott Orbán, aki szerint a harmadik hullámot sikerült földre szorítani, és nem hiszi, hogy föltápászkodik innen, ezért most a gazdaság újraindítása van soron, ezt a célt szolgálja a 2022-es költségvetés is.

Mint mondta, a jövő évi büdzsé teljes egészében az újraindításról szól majd: béremelésekről, munkahelyteremtésről, felsőoktatásról.

Éjjeli baglyok az EU-csúcson

Arra a kérdésre, hogy miért kell éjszaka kettőig tartani az értekezleteket az EU-csúcson, elmondta, meglepődve látja azt, hogy ennyi „az éjjeli bagoly ott Brüsszelben”. Szerinte a rosszindulatú felfogások szerint ez egyfajta tárgyalási taktika, „kifárasztás”, hiszen így könnyebben érnek el kompromisszumot a felek.

Ez azonban szerinte nem feltétlenül van így, szerepet játszik ebben a német alkotmány is, Angela Merkel német kancellárnak ugyanis délután sokszor még be kell számolnia előre, és — ellentétben a magyar miniszterelnökkel — felhatalmazást kérnie bizonyos döntésekhez.

Rezsiharc a klímavédelem ellen

A klímavédelem „rendkívül drága dolog” – mondta Orbán, aki szerint az a legfontosabb kérdés, hogyan osztják el a terheket, nyugaton ugyanis szerinte az a gondolat, hogy a klímaváltozás árát az emberekkel fizettessék meg, mi azonban nem tudunk annyi terhet viselni, mint a hollandok, meg a németek.

Szerinte nyugaton természetesnek tűnő gondolat, hogy megemelik a lakásfűtés, a benzin, az üzemanyag adóját, Magyarországon azonban ez nem járható út, „ez egy másik kávéház”. Orbán ugyanis azon az állásponton van, hogy a klímarombolást a nagy cégek okozzák, ezért nekik is kell fizetniük.

Elmondta, egy-másfél hónap múlva jön ki egy uniós jogtervezet, amit egy miniszterelnöki vita követ Brüsszelben.

„Itt kell majd megvédeni a magyar emberek érdekét, itt kell majd rezsiharcot folytatni”.

Abascal és Johnson

A spanyol szélsőjobboldali Vox párt vezetőjével, Santiago Abascallal a csütörtöki találkozón európai ügyekről beszéltek. Orbán ebből kettőt emelt ki: az egyik a klímakérdés, a másik pedig a bevándorlás.

Orbán szerint habár 2015-ben, amikor megépült kerítés a magyar határon, a spanyolok kormány is ingatta a fejét, ma viszont már Spanyolország határánál háromszor akkora kerítés van, mint nálunk. Elmondta, a Vox hozzájuk hasonlóan egy bevándorlásellenes párt, amely abban hisz, hogy saját gyermekeikre és nem a migránsokra kell hagyni az országot.

Az interjú után Orbán egyenesen Londonba utazik, ahol Boris Johnson brit miniszterelnökkel fog találkozni. A Brexittel kapcsolatban így elmondta:

„Szenvedünk amiatt, hogy a britek már nincsenek bent, mert mi sok mindenben egyetértettünk, így hogy elmentek, meggyengültünk, nehezebb is az életem a miniszterelnöki csúcsokon”.

Ezért ki kell velük építeni egy kétoldalú gazdasági együttműködést, speciális területeket is fognak keresni pénteken Londonban.

Őszödi beszéd

„Alig, ha tudjuk elfelejteni” – mondta Orbán a 15 évvel ezelőtt elhangzott őszödi beszéddel kapcsolatban, amelynek a héten egésznapos megemlékezést állított a kormánymédia.

„Emlékszem, amikor az őszödi beszéd miatt kitörtek a lázadások, azzal kezdtem, hogy

a serdülő fiamat bezártam egy biztonságos helyre, mert már menni akart a barátaival”

– magyarázta Orbán.

Hozzátette: „Mindig megdöbben az ember, nem is azon, hogy megtörtént, hanem az a mellbevágó élmény, hogy az az ember, aki ezt elmondta, még mindig ott van a magyar politikában”.

„Ő a főnök a másik oldalon, Gyurcsány a főnök, vele harcolok”

– jelentette ki Orbán, aki szerint Karácsony Gergely mögött is ugyanazok az emberek tűnnek fel, akiket ő még a Gyurcsány-időszakból ismer.

Orbán azonban nem értett egyet azzal, hogy a 16-18 évesek ne emlékeznének a 2006-os eseményekre, mert szerinte a fiataloknak megvan a magukhoz való eszük, ezért nem aggódik emiatt.

„Őszöd ide vagy őszöd oda abban reménykedem, hogy egy szép gyermeknap vár a fiatalokra”

– zárta az interjút Orbán.

Valódi Hírek