Lezárták a nyomozást: Nagyon pórul járhat az ember, aki megmutatta, hogyan lehet csalni a nemzeti konzultáción

Ez már majdnem kiberterrorizmus.

Vádemelést javasol a rendőrség annak a személynek az ügyében, akit azzal gyanúsítanak, hogy 2020 szeptemberében támadást kísérelt meg végrehajtani a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról szóló nemzeti konzultációnak otthont adó weboldal ellen — közölték szombaton a police.hu-n.

A nyomozás elrendelésére a nemzeti konzultáció weboldalát üzemeltető NISZ Zrt. jelzése alapján került sor, miután a rendszergazdák észlelték, hogy a kérdőívet ugyanazon forrásból, hirtelen nagy számban kísérli meg kitölteni egy ismeretlen személy.

Az elkövető a tömeges kitöltésekhez egy programot készített, aminek a működéséről álnéven videót is feltöltött az egyik videómegosztó portálra.

A felvételen látható volt, amint az automatikus kitöltést lehetővé tevő algoritmus véletlenszerű adatokkal, egymást követően

rövid időn belül több tízezerszer tölti ki a kérdőívet.

A kibernyomozók az eljárás során azonosították a videót feltöltő, és egyben a programot készítő személyt, akinek lakcímén 2020. december 16-án kutatást tartottak, majd a lefoglalt adatok elemzését követően az elkövetőt gyanúsítottként hallgatták ki.

Az eljárás során feltárt bizonyítékokra tekintettel a KR NNI Kiberbűnözés Elleni Főosztály a nyomozást befejezte, az ügy iratait pedig vádemelési javaslattal megküldte az illetékes ügyészségnek.

 

Valódi Hírek