Botrány: Súlyos tízezreket vesznek el Orbánék a rezidens orvosoktól, valószínűleg még fizetniük is kell

Egészségügyi reform Fidesz módra.

A Magyar Rezidens Szövetség közölte Facebook-oldalán pénteken, hogy a kormány nemcsak, hogy csökkentette a fizetésüket, de vélhetően a március és május között felvett rezidens pótlékot is visszafizettetik velük.

Jelenleg az Emmi és az OKFŐ reakciójára várnak a visszamenőleges bércsökkentéssel kapcsolatban:

„Egy május 20-án megjelent kormányrendelet törölte a jogszabályokból a rezidens képzési díj (2021. jan. 1. előtt: rezidens pótlék – 24 ezer Ft/hó) fogalmát, és a hozzá biztosított dedikált állami forrást is.

Ezzel nem csak hogy csökkenne a rezidens orvosok fizetése, de mivel a márciusi bértől kezdve(!), visszamenőleg léptetik érvénybe a módosítást, félő, hogy egyes kórházak akár

vissza akarnák fizettetni a márciustól kifizetett összegeket is,

vagy levonnák utólag a júniusi/későbbi bérekből.

Amint értesültünk a módosításról, megpróbáltuk megkeresni az EMMI-t, ill. az OKFŐ-t is, jelenleg a reakciójukra várunk.

Minimálisan szükségesnek tartjuk, hogy már kifizetett bért ne kelljen visszafizetni/ne vonjanak le a későbbi bérből.

Ezenkívül pedig azt gondoljuk, hogy súlyosan

rossz üzenetet hordoz

egy visszamenőleges bércsökkentés, a 3. járványhullám elmúltával.

Meggyőződésünk, hogy ha a pótlék kivezetése elkerülhetetlen, akkor is arra legkorábban a béremelés következő lépésekor, 2022. január 1-jén kerülhet sor, így biztosítva, hogy ne történjen bércsökkentés átmenetileg sem.

Illetménykiegészítésként a bérelem kifizetésének folytatását akár az országos kórház-főigazgató is elrendelheti, így az eddigi helyzet megtartásához elégséges lehet az ő döntése is, nem feltétlenül volna szükséges a jogszabálymódosítás meg nem történtté tétele.”

Korábban arról is beszámoltunk, hogy az új egészségügyi jogviszonyban rengeteg ápoló fizetése is tízezrekkel csökkent, az orvosok legújabb béremelésével az orvosok és ápolók közötti bérkülönbség az eddigi 3-4-szeresére nőtt, emiatt pedig

sokan el is hagyták már a pályát.

Valódi Hírek