Tízezrekkel csökkent a fizetésük, megbánták az ápolók, hogy aláírták Orbán törvényét

Újabb felmondási hullám a láthatáron.

Mi is írtunk már arról, hogy egészségügyis Facebook-csoportokban többen is arról posztoltak az elmúlt napokban, hogy egészségügyi szakdolgozóként azok közül, akik az új szolgálati jogviszonyt aláírták, többeknek tízezrekkel csökkent a fizetése.

Először a Nyugat.hu-nak erősítette meg ezeket a híreket a Független Egészségügyi Szakszervezet, most pedig a 444.hu cikkezett arról, hogy miközben az orvosok bérét jelentősen megemelte a kormány az új szolgálati jogviszonyban, addig a szakdolgozók, ápolók rosszabbul jártak a közalkalmazotti jogviszony megfosztása és a kollektív szerződések megszűnése után, mivel nekik nem ajánlottak bérrendezést, mondván, arra már korábban sor került.

Az orvosok legújabb béremelésével az orvosok és ápolók közötti bérkülönbség az eddigi 3-4-szeresére nőtt, emiatt pedig sokan el is hagyták már a pályát. Akik viszont maradtak, és kézhez kapták a márciusi fizetésüket, azzal szembesültek, hogy noha a jogszabály szerint a korábbi bért kellett volna kapniuk,

ez nem minden esetben történt így.

A 444 olyan vidéki ápolóházaspárról is ír, akik mindketten 20-30 ezer forinttal kaptak kevesebbet, mint szoktak, de van olyan Covid-intenzíven dolgozó szakápoló, akinek a bére

100 ezer forinttal csökkent a havi 60-70 óra túlóra ellenére.

Előfordult olyan eset is, hogy valaki koronavírus miatt táppénzre került, így pedig akár 200 ezer forinttal is kevesebb lett a bére.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke is úgy nyilatkozott a lapnak, hogy sok ápoló jelezte, kevesebb lett a bére, de olyanok is vannak, akiknek nem változott, míg másoknak pedig minimálisan emelkedett.

A bércsökkenésnek több oka is lehet:

  • a kirendelés esetében még számolták el a pótlékokat, így azokat később kapják meg,
  • átlagolva számolták a munkaidőkeretet, így a következő hónapban majd többet kap, aki így járt,
  • a jogszabály ellenére csökkentette a pótlékokat a munkáltató,
  • egyesek az önként vállalt túlóráért is kevesebbek kaphattak
  • az új alapbérben nincsenek benne a pluszjuttatások, amikről az előző, kollektív szerződés rendelkezett.

Soós Adrianna szerint az sem igazán korrekt, hogy az ápolók nem kapnak pluszpótlékot, csak szabadnapot a hétvégi oltópontos kivezénylésekért.

A fentiek miatt április végén

újabb felmondási hullám jöhet.

 

Valódi Hírek