FRISS: Lemondott a cseh egészségügyi miniszter, mert nem vallotta be a teljes vagyonát

Petr Arenberger másfél hónap után távozik.

Petr Arenberger cseh egészségügyi miniszter a nap folyamán benyújtja lemondását, a szaktárca irányítását egyik elődje, Adam Vojtech parlamenti képviselő veszi át – közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök kedden Brüsszelben.

A bejelentésről hírt adó közszolgálati Cseh Televízió felidézte, hogy Arenberger mintegy másfél hónapig állt az egészségügyi tárca élén. Miután átvette a minisztérium irányítását, a prágai sajtó kiderítette, hogy

többszörösen nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint amely a vagyonbevallásában szerepel.

Ezt követően a sajtóban folyamatosan éles bírálatok érték Arenbergert.

„Egész családja nagy nyomásnak van kitéve, ez a távozás legfőbb oka” – mondta Babis cseh újságíróknak, hozzátéve, Arenberger alábecsülte azt, hogy „a miniszterek vagyonbevallásait és más pénzügyeit sokkal szigorúbban kell megítélni, mint a többi polgárét”.

A cseh sajtó szerint Arenberger, aki korábban a prágai Vinohrady kórház igazgatója volt, csak vagyona egy részét vallotta be. Különösen azt vetették a szemére, hogy kórházigazgatóként

a saját kutatócégével kötött szerződést, illetve tulajdonában lévő épületeket adott bérbe kórházának.

Babis elmondta: Arenberger leváltását még nem beszélte meg az államfővel, de úgy véli, Zemannak nem lesz ellenvetése. Az elnök már korábban kijelentette: a tudomására jutott információk alapján nem fogja ellenezni Arenberger leváltását.

Az egészségügyi tárca élére várhatóan visszatér Adam Vojtech, jelenlegi parlamenti képviselő, aki tavaly szeptemberben távozott posztjáról. Babis elmondta, olyan gyorsan változtak a dolgok, hogy az ügyet még nem tudta részletesen megbeszélni Vojtecchel, aki tavalyi távozását a tárca éléről fáradtsággal magyarázta.

A 2017-ben hivatalba lépett Babis-kormánynak eddig négy egészségügyi minisztere volt.

Adam Vojtechet az a Roman Prymula követte, akinek végül azért kellett lemondania, mert megszegte a járványügyi korlátozásokat. Míg Jan Blatny másfél hónappal ezelőtt azért távozott a posztról, mert nem volt hajlandó engedélyezni az orosz és kínai vakcinákat Csehországban, amiért az államfő nyíltan lobbizott.

(via mti)

Valódi Hírek