Betelt a pohár: Szentendre önkormányzata az Alkotmánybírósághoz fordul a közvagyont kiárusító fideszes bérlakástörvény miatt

Döntöttek.

Szentendre önkormányzata közleményben jelezte, hogy

az Alkotmánybírósághoz fordulnak, ha az Országgyűlés elfogadja az új bérlakástörvényt.

Böröcz László fideszes képviselő két hete nyújtotta be javaslatát, amely lehetővé teszi, hogy a bérlők kedvezményes áron vehessék meg az önkormányzati lakásokat, amellyel leginkább az oligarchák járhatnak jól.

A javaslat benyújtása után számos önkormányzat jelezte, hogy a leginkább rászorulók járhatnak rosszul a törvénnyel. Pikó András józsefvárosi polgármester

az elmúlt évtizedek legkártékonyabb lakáspolitikai javaslatának nevezte

a törvénytervezetet.

A Szentendrét vezető ellenzéki Tegyünk Együtt Szentendréért-frakció képviselői szerint a Böröcz-féle törvényjavaslat alapjogsértő, ugyanis a tulajdonhoz, illetve a szociális biztonsághoz, valamint az önkormányzatiság elvének is ellentmond.

A lakásvagyon kötelező privatizációjával ellehetetlenülnek a szociális bérlakásrendszer kialakítására irányuló törekvések. A törvényjavaslat elfogadása ellen minden lehetséges eszközzel fel kell lépni” — írták.

A törvényjavaslat elfogadása esetén

a település 6,9 milliárd forint értékű ingatlanvagyona összesen mindössze 1,1 milliárd forint értékben értékesíthető,

egyösszegű fizetés esetén azonban ennél is alacsonyabb, 780 milliós vételár állapítható meg összességében. A tervezet alapján az ár a lakások forgalmi összegének 30%-a lehet.

Az összeg tovább csökkenhet annak függvényében, hogy a bérlő mióta él a lakásban. A vételár ezáltal évente további 1%-kal mérsékelhető, azonban 15%-nál nagyobb mértékben nem csökkenthető.

A polgármester, Fülöp Zsolt a rendelet céljainak megakadályozása érdekében módosította a település vagyonrendeletét, illetve településszerkezeti tervét, ezáltal a város lakáscélú ingatlanvagyona forgalomképtelen törzsvagyonnak minősül a jövőben. A településszerkezeti tervben döntöttek a városrehabilitációt célzó programról, valamint az önkormányzati bérlakásokat megújító programról.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek