Kiderült, mit titkoltak Tiborczék az ország egyik leggazdagabb vállalkozójával közös biznisz során

Rászorulnak a pénzekre.

2019-ben eladta a Gellért Hotelt a brit tulajdonosa az Indotek Csoportnak, amelynek tulajdonosa Jellinek Dániel, az ország egyik legvagyonosabb embere. A Direkt36 kiderítette, hogy az adásvétel lebonyolításához a hitelt az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank biztosította 8 milliárd 800 millió forint értékben.

A portál szerint több jel is azt bizonyítja, hogy a vállalkozó szoros kapcsolatot ápol Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal. Emellett az is kiderült, hogy Jellinek mellett más, Tiborcz Istvánnal üzleti kapcsolatban álló személyeket is segített az állami bank.

A nyilvánosan elérhető adatok alapján elmondható, hogy 58 milliárd forint értékben nyújtott a pénzintézet hitelt Orbán Ráhel férjének, illetve az érdekeltségéhez tartozó üzletemberek vállalkozásainak. A Puskás Aréna építésében oroszlánrészt vállaló Balázs Attila cégei a lap szerint legalább 38,9 milliárd forint kölcsönt kaptak.

Az MFB hitelállománya 2020-ban 1100 milliárd forint volt, amelyből csupán 451 milliárdot kaptak cégek. Ezáltal elmondható, hogy

a Tiborcz körének nyújtott 58 milliárd jelentős részét, több mint egytizedét teszi ki.

Emellett a kormányközeli vállalkozások a járvány miatt nehéz helyzetbe került cégeknek szánt állami támogatásokból is kaptak. Jellinek cége úgy nyilatkozott, hogy minden alkalommal pályázat révén választják ki a hitelt nyújtó bankokat, ahogy ez elvileg Tiborcz cége, a BDPST esetén is így van.

A vállalkozó két ingatlanfejlesztésre is jelentős hitelt kapott az MFB-től.

A Vörösmarty téri szálloda fejlesztésére 8 milliárd 400 millió, míg egy tokaji borvidéken található hotel felújítására 881 millió forintban részesült.

A Magyar Fejlesztési Bank szerint banktitok, kik kapják a fejlesztési pénzeket, és az sem nyilvános, milyen feltételek mellett vehetők azok igénybe. A Gellért Hotel megvásárlásakor Jellinek Dániel cégcsoportja — a dokumentumok tanúsága szerint — nem az épületet vette meg, hanem az azt birtokló Dome Kft. nevű vállalkozást.

Az Indotek pénzügyi beszámolója szerint a kölcsön összege 8,8 milliárd forint volt, azonban a hotel vételárát üzleti titokra hivatkozva nem árulták el. Jellinek a Forbes 2020-as listája szerint az ország 11. leggazdagabb embere, becsült vagyona 140 milliárd forint.

Érdekesség, hogy a vállalkozó 2020-ben a balatonfüredi kikötőt üzemeltető Solum-Invest Kft.-t eladta Tiborcznak, pedig csupán egy évvel korábban szerezte meg. A cég korábbi tulajdonosa Simicska Lajos volt, és az újabb adásvételnek köszönhetően ismét kormányközeli érdekkörbe került a vállalat.

A Solum-Invest a tőzsdén is jegyzet Appenin ingatlanos cég fennhatósága alá került, amely 2020 januárjában Tiborcz István mellett Mészáros Lőrinc volt a tulajdonosa. A kormányfő veje azonban 2020 áprilisában kilépett a vállalkozásból.

A részvénycsomagját Jellinek vásárolta meg, aki így — mindössze három hónappal később — ismét az egyik tulajdonosává vált a Solum-Investnek. A vállalkozó a Magyar Turisztikai Ügynökség nagy botrányt kiváltó programja során is pénzt kapott, ugyanis

36 milliárd forintban részesült a pályázat keretében.

Figyelemreméltó tény, hogy a cégvezető Guller Zoltánnal, a Magyar Turisztikai Ügynökség elnökével együtt tagjai a Budapesti Gazdasági Egyetem kuratóriumának. Tehát a kormányközeliségét tagadó vállalkozó is bekerült azok közé, akiket „nemzeti szemléletük” miatt delegált Orbán Viktor az egyetemeket felügyelő alapítványok felügyeletére.

Balázs Attila, a Puskás Aréna egyik építtetője a balatonfüredi kikötő eladásakor tulajdonrészt szerzett a Solum-Invest Kft.-ben Tiborczékkal együtt. Amikor a kft.-t tulajdonló, Appenin nevű cégből kilépett Mészáros Lőrinc, az ő tulajdonrészét Balázs szerezte meg.

A vállalkozó az elmúlt években legalább 38 milliárd 900 millió forint kölcsönben részesült a Magyar Fejlesztési Bank révén. Tehát azon kormányközeli vállalkozóknak bőven jutott pénz, akiknek a kormány fontosnak tartotta, hogy jusson.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek