DK: A 247 forintos nyugdíjemelés helyett svácji indexálást és 150 ezer forintos kárpótlást kell adni a nyugdíjasoknak (+videó)

A párt szerint egy „ízléstelen fricska” Orbánék nyugdíjemelése.

Beszámoltunk róla, hogy a Magyar Közlönyben szerda éjjel megjelent a rendelet a júniusi kiegészítő nyugdíjemelésről. Eszerint június 1-től – 2021. január 1-jei visszamenőleges hatállyal –

0,6 százalékkal

emelik meg többek között az öregségi, az özvegyi, a szülői nyugdíjat és az árvaellátást.

Így tehát 100 ezer forint esetén 600 forint az emelés, míg az átlagnyugdíjakat tekintve, amely 148.450 forint volt az év elején, a mostani emelés

átlagosan havi 890 forint pluszt jelent.

A kormány nyugdíjemelésével kapcsolatban szerdán sajtótájékoztatót tartott Oláh Lajos, a DK országgyűlési képviselője, akit elmondta, a kormány rendeletben lévő számok elkeserítőek.

„A nagy nyugdíjemelés, amit a Fidesz belengetett, átlagosan 848 forintot jelent, de olyan is van, aki mindössze 247 forinttal fog csak többet kapni.

Nem elég, hogy 10 éve megszüntették a svájci indexálást, amivel 10 év alatt akár 1,2 millió forintot is kivehettek a nyugdíjasok zsebéből, és minden segítség nélkül hagyták az időseket a válság alatt, amikor 9 éves rekordon volt az infláció, minden élelmiszer ára az egekbe emelkedett, most mindennek a tetejébe bejelentettek egy 848 forintos nyugdíjemelést is”

– mondta Oláh.

A képviselő hozzátette, a DK korábban 50 ezer forintos segítséget kért a nyugdíjasok számára a kormánytól, ám ezt a Fidesz elutasította.

„A DK szerint ez nem nyugdíjemelés, hanem egy ízléstelen fricska a kormánytól a nyugdíjasoknak. A DK szerint a 2022 utáni köztársasági kormánynak kárpótolnia kell a nyugdíjasokat az elmúlt 10 évért.

Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje arra készül, hogy minden nyugdíjas 100 ezer forint kárpótlást kapjon a svájci indexálás megszüntetése miatt, és 50 ezer forint kárpótlást a járvány és a válság alatti áremelkedés miatt.

A DK szerint elég volt abból, hogy a Fidesz 10 éve cserbenhagyja azokat, akik végigdolgozták és végigadózták az életüket.

Az Orbán-rendszer bukása után újra be kell vezetni a svájci indexálást és 150 ezer forint kárpótlást kell fizetni minden nyugdíjasnak”

– jelentette ki a DK-s politikus.

Valódi Hírek