Visszavonta a jogsértő civiltörvényt a Parlament, de gyorsan el is fogadott egy újat

A civilek így sem maradnak állami ellenőrzés nélkül.

A keddi ülésén 136 igen, 28 nem, 30 tartózkodó szavazat mellett a parlament elfogadta a civil szervezeteket hátrányos helyzetbe hozó törvény visszavonását.

Ennek értelmében hatályát veszti a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény, viszont a helyébe lépő szabályok szerint

20 millió forintos mérlegfőösszeg fölött majdnem minden szervezetről évente jelentést készít az Állami Számvevőszék.

Korábban mi is írtunk arról, hogy az Európai Bizottság a tavaly júniusban hozott ítéletében mondta ki, hogy a civil szervezetekről szóló magyarországi szabályozás sérti az uniós jogot. Az EB ítélete szerint Magyarország hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be bizonyos civil szervezetekkel szemben.

A magyar parlament ugyanis 2017-ben fogadta el azt a törvényt, ami nyilvántartásba vételi, bejelentési és átláthatósági kötelezettségeket vezetett be azoknál a szervezeteknél, amelyek 500 ezer forintnál több külföldi támogatásban részesülnek, és az éves támogatási összege meghaladta a 7,2 millió forintot.

A törvény szankciókat is kilátásba helyezett az e kötelezettségeknek eleget nem tévő szervezetekkel és a számukra támogatást nyújtó személyekkel szemben.

A jogszabály értelmében a civil szervezeteknek honlapjukon is jelezniük kellett, hogy „külföldről támogatott szervezetnek” számítanak.

A törvény vonatkozó paragrafusai a most elfogadott döntés értelmében hatályukat vesztik. Az új szabály szerint viszont majdnem minden olyan egyesületről és alapítványról, amelynek a mérlegfőösszege eléri az adott évben a 20 millió forintot, az Állami Számvevőszék készít vizsgálatot.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek