Megint elmeszelte Orbánt az EU: Az Európai Bíróság ítélete szerint jogsértő a civiltörvény

Nem lehet listázni a külföldről támogatott civileket.

A civil szervezetekről szóló magyarországi szabályozás sérti az uniós jogot, mondta ki az Európai Bíróság csütörtöki ítéletében.

Az Index azt írja: Az ítélet szerint Magyarország hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be bizonyos civil szervezetekkel szemben.

A lap emlékeztet, hogy a parlament 2017-ben fogadott el törvényt a civil szervezetek átláthatóságáról, ami nyilvántartásba vételi, bejelentési és átláthatósági kötelezettségeket vezetett be azoknál a szervezeteknél, amelyek 500 ezer forintnál több külföldi támogatásban részesülnek, és az éves támogatási összeg több mint 7,2 millió forint.

A törvény szankciókat is kilátásba helyezett az e kötelezettségeknek eleget nem tévő szervezetekkel és a számukra támogatást nyújtó személyekkel szemben.

A jogszabály értelmében a civil szervezeteknek honlapjukon is jelezniük kell, hogy „külföldről támogatott szervezetnek” számítanak.

Miután a magyar kormány a sorozatos kritikák ellenére sem változtatott a jogszabályon, az ügy az Európai Bíróság elé került, majd januárban ennek főtanácsnoka is arra jutott, hogy a szabályozás több ponton sérti az uniós jogot. Most megszületett az ítélet is.

Ítéletében a luxembourgi székhelyű uniós bíróság azt állapította meg, hogy a törvény hatálya alá tartozó finanszírozás az uniós szabályozásban a tőkemozgás fogalma alá tartozik, a kérdéses szabályozás hátrányosan megkülönböztető jellegű, korlátozó intézkedésnek minősül, ezért uniós jogot sért.

Gulyás Gergely a kormányinfón az ügyről azt mondta: „tiszteletben tartottuk eddig is az Európai Bíróság ítéleteit, ezt is tiszteletben tartjuk„. Hozzátette: az ítéletet részletesen még nem tanulmányozták át, de előzetes véleménye szerint az ítélet a nyilvánosság, átláthatóság ügyében megerősítette a magyar állam álláspontját, „csak az alkalmazása volt helytelen„.

Valódi Hírek