Dobrev Klára: Okosabbak vagyunk Orbánéknál, már a legjobb jogászokkal dolgozunk az ellopott állam visszaszerzésén

Orbánék csalódni fognak, ha azt hiszik, megtarthatják a lopott holmit – mondja lapunknak adott exkluzív interjújában Dobrev Klára. A DK miniszterelnök-jelöltje határozott elszámoltatásra készül, amihez a legjobb alkotmányjogászokkal állítják össze a pontos menetrendet. Dobrev szerint ha Romániában pár év alatt a töredékére szorították vissza a korrupciót, akkor „ne mondja neki senki”, hogy mi magyarok nem vagyunk erre képesek. Dobrev Klára az emberek jólétébe, egészségébe és tudásába fektetné a pénzt, és szerinte nagyon sértené az asszonyságozó Orbán önérzetét, ha egy nőtől szenvedne vereséget.

Nyugati Fény: Őszintén hisz benne, hogy megnyerheti ezt a választást? Vagy csak azért indult, hogy arcot adjon a DK-nak és meghúzza a pártja kampányát?

Dobrev Klára: Azért indulok, mert hiszek a győzelemben. A magyar közélet már évek óta attól harsog, hogy nem elegendő legyőzni Orbánt, mert ha sikerre akarjuk vinni Magyarországot, akkor egy aknákkal telerakott akadálypályán kell majd az országot kormányozni, és ehhez óriási kormányzati tudásra és tapasztalatra van szükség. Én erre vállalkozom, és készen állok rá minden tudásommal és tapasztalatommal, hogy megfeleljek ennek az elvárásnak.

Nyugati Fény: Elég masszív jóvátételi csomagot jelentett be, 150 ezer forintos egyösszegű nyugdíjas-kompenzációval, a svájci indexálás visszaállításával, a kisfogyasztóknak ingyenes közművekkel. Kiszámolták azt is, hogy miből lesz minderre fedezet?

Dobrev Klára: Magyarország dühe a NER működése miatt igen sokrétű okokra vezethető vissza, ám közöttük valamelyik első helyen szerepel a sok milliárdra rúgó EU-s támogatások és a magyarok által befizetett adók elherdálása bűnös célokra. Az Orbán személyes kedvét szolgáló beruházásokat,

a kínai óriáshitelekkel tervezett beruházásokat felmondjuk,

és ezzel rengeteg pénzt fogunk megtakarítani, amelyet aztán örömmel adunk oda azoknak, akik erre a legjobban rászolgáltak: a magyar embereknek. Azonnal mélyen át kell dolgozni a 2022-es költségvetést, pontosan tudom, hogy hogyan.

fotó: Nyugati Fény

Nyugati Fény: Évente százezer új szavazókorú fiatallal bővül az ország és sajnos ennél is több honfitársunkat veszítjük el az idősebb korosztályból. Milyen programot tud kínálni egy pályakezdő első szavazónak Dobrev Klára?

Dobrev Klára: Élhető, nyugodt hazát kell teremtenünk, olyan hazát, ahol az összetartozást nem csak a közös történelem jelenti, hanem a közös jelen és a közös jövő is. Olyan kormányzást, amely érti az itt és most élő emberek hétköznapi problémáit. Orbán világában a rendelkezésre álló pénz betonba megy, stadionba, templomba, térkőbe. Szemben velük, a kormányom világában és

személyesen az én világomban is a közpénz, benne az EU-támogatások céljai maguk az itt élő emberek lesznek.

Nemzetközi adatok sokasága bizonyítja, hogy egy ország versenyképességének legfontosabb eleme az ott élő emberek hogyléte. Könnyű belátni, nem lehet versenyképes egy olyan ember, aki rendszeresen beteg. Nem lehet versenyképes az sem, aki nem kapott kellően hatékony és gyakorlatias tudást az iskolákban. Sőt, az sem lehet versenyképes, akinek a hó végén aggódnia kell, kihúzza-e a fizetésig, és végigszorongja az életét, vajon a nyugdíja elegendő lesz-e egy olyan élethez, amely méltósággal élhető.

Szívesen belemegyek bármely részletkérdésbe, és erre a kampány során feltétlen sort is fogok majd keríteni, de a fiatalok azt fogják tapasztalni, hogy a kormányuk abban fogja őket támogatni számos eszközével, hogy itthon tudjanak sikeressé válni. Az ő sikerük egész Magyarország sikere lesz, és számomra ezt jelenti Magyarország versenyképessége.

Nyugati Fény: Az Orbán-rendszer hatalmas pusztítást végzett az államigazgatástól a közbeszéden át a politikába vetett bizalomig rengeteg területen. Milyen módszerekkel tervezi mindezt helyreállítani?

Hazánk legkiválóbb alkotmányjogászaival együtt állítunk össze egy pontos menetrendet, amely lehetővé teszi az elorzott állam visszaszerzését és a magyar lakosság szolgálatába állítását. Először is, véget vetünk annak, hogy a kampányban sok szó esik az igazság megteremtéséről, majd utána nem történik jószerivel semmi. Pedig ahol nincs igazság, ott nincs béke sem.

Hazánk telis-tele van sérelmekkel a megalázó és törvénytelen dúsgazdaggá válások miatt, az állami erőszakszervezetek szégyentelen segítségével végrehajtott rablások miatt, és ha Magyarországon az igazságszolgáltatás a kormányváltás után sem vonatkozik újkori történelmünk legnagyobb bűnözőire, akkor joggal és okkal bukunk meg. Mi a kormány természetesen, és velünk együtt a hazánk is.

A tét óriási, és egyben ki is jelöli legfontosabb politikai és jogi kötelezettségeinket, így az igazságszolgáltatást is. És mivel meggyőződésem, hogy Orbán jelenlegi támogatói között igen szép számban vannak jószándékú, a hazájukat szerető emberek, ha egy nyilvános és a bizonyítékokat alaposan mérlegelő eljárások végén

megértik, hogy Orbánék rútul becsapták őket,

minden gyűlöletkeltés, sorosozás, EU-szidalmazás arra volt csak jó, hogy eközben dagadtra tömjék a zsebeiket, akkor nagyon sokan megnyerhetőek lesznek ügyünknek.

Nyugati Fény: És ez elég lesz a bizalom helyreállításához?

Dobrev Klára: Igaza van, Magyarország megbukik, ha a politika nem nyeri vissza az emberek bizalmát. Ennek első lépése, hogy a titkolózásnak véget vetünk és a lehető legteljesebb nyilvánosságot fogjuk a döntéseinknek biztosítani.

A bizalom mindig a jövőről szól. Elengedhetetlen parancs, hogy Magyarországon soha többé senkinek, így a kormányhoz közelebb állóknak, sem lehet soha többé közpénzhez nyúlnia, hanem a törvény szigorával kell majd mindenkire lecsapni, aki megfeledkezik magáról. Mindegy hogy melyik párt színében politizál. A tét nem kisebb, mint Magyarország léte.

Ha nem öljük meg a korrupciót, akkor a korrupció fogja megölni Magyarországot.

Elszántságom, hogy egyszer és mindenkorra véget vetek a korrupciónak, a közpénzek hazavitelének, sziklaszilárd.

fotó: Nyugati Fény

Nyugati Fény: Az elmúlt évtized korrupciós bűncselekményei nagyon határozott elszámoltatást követelnek. Tolvaj és áldozat nem egyezhet ki döntetlenben valamiféle megbékélés-giccs jegyében. Van rá forgatókönyve, hogy a pártok háttéralkuja ne szabotálja el a valódi számonkérést?

Dobrev Klára: A korrupció elharapózásának minden egyes országban két fő oka van. Az első az abszolút, korlátok nélküli hatalomgyakorlást, ezt látjuk a Fidesznél, ahol jogszabállyal tudják szentesíteni a lopást. Másutt léteznek ugyan korlátok, de ezek intézményei nem elég erősek. Ha pedig az intézmények nem elég erősek, az számos módon nyújt háttéralkuknak, mutyiknak, egymás kimosására.

Azokban az országokban, ahol visszaszorult a korrupció, sem feltétlenül jobbak az emberek, de ott jobban félnek az intézményektől. Ezekben az országokban az intézmények börtönbe juttatják a korrupciót elkövető politikusokat, és nincs ember a földön, aki meg tudná védeni őket.

Ezért hirdetünk mi korrupciós válsághelyzetet, belépünk az Európai Ügyészségbe és olyan intézményeket fogunk felépíteni, ahol használjuk a máshol már hatékonyan működő garanciákat. Azt mindenki tudja, hogy Finnországban, Hollandiában alacsony a korrupció, de talán kevesebben tudják, hogy néhány röpke év leforgása alatt Romániában is olyan eredményeket értek el, amely párját ritkítja.

Ha Romániában vagy Grúziában megcsinálták, ne mondja nekem senki, hogy mi, magyarok nem vagyunk erre képesek.

Képesek vagyunk rá, csak elhatározás és tudás kell, na meg politikai bátorság.

Nyugati Fény: Elég öreg vagyok ahhoz, hogy emlékezzek rá, egy kétpárti koalíció egyben tartása is mekkora feszültségeket okozott az MSZP-SZDSZ-kormányok idején. Hogy érzi, megvannak a képességei egy hatpárti kormány integrálására?

Dobrev Klára: A koalíciós kormányzás nem nyűg, hanem érték, különösen Magyarországon és különösen Orbán után. Ha nincs kivel tárgyalni, egyeztetni, egyezséget keresni, akkor marad a kontroll nélküli abszolút hatalom. A legnagyobb baj az abszolút hatalommal, hogy a kormányfő szempontjain túli szempontok elvesznek, így rossz kormányzati döntések születnek.

A koalíciós kormányzáshoz arányérzék kell, alázat és határozottság, kompromisszumkészség ugyanakkor világos szándékú erős vezetés. És sok-sok megbeszélés, amely persze így hosszadalmasabb, mint a hipp-hopp meghozott döntések, ám az így kiérlelt döntések megalapozottabbak, jobbak lesznek.

Orbán elhitette Magyarországgal, hogy a vita rossz dolog. A valóság azonban az, hogy a vita tud rendkívül gyümölcsöző lenni, mert egymás érveire és gondolataira odafigyelve lehet a szereplőket legyőzés helyett partnerré tenni az elért megoldásokban.

Nyugati Fény: Négy idegen nyelven beszél, az Európai Parlamentben építi a nemzetközi kapcsolatait. Hogyan tudná ezt érdemben az ország javára fordítani miniszterelnökként?

Dobrev Klára: Még egy társasház sem működik úgy, hogy egyvalaki erőszakoskodik, mert a többiek egy idő után ellenállnak. Nincs ez másként a nemzetközi porondon, az Európai Unióban sem. Aki erőszakoskodik, gorombáskodik, magára marad. Szemben velük, aki úgy érvényesíti az érdekeit, hogy eközben mások érdekeit sem söpri le az asztalról, megpróbál olyan megállapodásokat létrehozni, amellyel minden fél elégedett, az sikerrel jár.

Biztos nem lehet annyit harsogni, hencegni és kérkedni, de nem is ez a cél. A cél az, hogy barátokat szerezzünk, akikre számíthatunk, mert ők is számíthatnak ránk. Ma Magyarországnak nincs barátja, ezért óriási feladatunk, hogy újra legyenek barátaink szövetségeseink, hogy kiszámíthatók és korrektek legyünk.

A politikát politikusok csinálják, sokszor hivatalos, szabályozott keretek között, de végül is emberek vagyunk. mint az életben mindenhol itt is perdöntőek lehetnek az emberi kapcsolatok. Amikor szünetben vagy ebédnél, nem csak politikáról, hanem családról, szülővárosról vagy éppen főzésről beszélgetünk. Hogy bármikor felhívhatjuk egymást mobilon, ha valamit meg kell beszélni. Ha sikeres vagyok az Európai Parlamentben, akkor ennek az is az oka, hogy nagyon sok személyes, emberi kapcsolatom lett ír konzervatívokkal, francia liberálisokkal, horvát szocialistákkal, német zöldekkel és még sorolhatnám.

Nyugati Fény: A Fidesz láthatóan komolyan számol a saját 2022-es bukásával. Az egyetemek kiszervezésével, a lakástörvénnyel már a közvagyont spájzolnák el maguknak az ínséges időkre. Meglesz hozzá az elszántsága és a szakmai tudása, hogy visszavegye a lopott szajrét?

Dobrev Klára: Mint már erről volt szó, hazánk legkiválóbb alkotmányjogászaival együtt dolgozunk ezen. A Fidesz azt gondolja, hogy rettenetesen okosak, amikor a bukást megelőzően privatizálják Magyarországot.

Csalódni fognak, ugyanis mi náluk is okosabbak vagyunk,

pontos menetrend áll majd a rendelkezésünkre, amely lehetővé teszi az elorzott állam visszaszerzését és azt, hogy bűn ne maradjon büntetlenül.

Nyugati Fény: Az Orbán-kormány dilettáns járványkezelésébe belehalt 30 ezer magyar, mégis mozdulatlan a Fidesz támogatottsága. Látja maga előtt, hogy Orbánék mekkora világraszóló botrányt csináltak volna ennek a töredékéből?

Dobrev Klára: A választók többségének fogalma sincs a járvány valóságos következményeiről. Nagy meglepetésben lesz a ma még Fidesz-szavazóknak része, amikor megtudják, hogy egyfelől több honfitársunk halt meg, mint amennyi elkerülhetetlen egy ilyen világjárvány esetén, és másfelől a raktárakban ott porosodnak a milliárdokért megvásárolt, de kórházi ágy és kiképzett kezelőorvosok híján soha fel nem használt lélegeztetőgépek tízezrei.

Akkor sokan fel fogják tenni a kérdést: Milyen az a kormány, amely magyarságát reggeltől-estig harsogva degeszre keresi magát a felesleges lélegeztetőgépeken.

Nem az emberekkel van a baj, hanem azzal a hatalommal,

amely elhazudja az igazságot, amely nem engedi tájékozódni az embereket. Ez a valódi ok. A helyzet Magyarországon még drámaibb, a szabad sajtó hiányába emberek ezrei haltak meg. A járvány elleni védekezés egyik akadály éppen az volt, hogy az emberek nem kaphattak valós képet a helyzetről.

Nyugati Fény: Elméleti a kérdés, de Ön szerint melyik miniszterelnök-jelölttel félne a legjobban Orbán kiállni egy tévévitára?

Dobrev Klára: Orbánnak az igazságtól van félnivalója, az az ő legnagyobb ellenfele már évek óta. Márpedig bármelyik ellenzéki miniszterelnök-jelölt az igazsággal szembesítené. Ezért nem is gondolom, hogy 2006 után tizenhat évvel ki merne állni egy nyilvános vitára. Egy nővel meg végképp nem. Ez a „nőügyekkel nem foglalkozó”, asszonyságozó, magát folyamatosan macsó szerepben mutogató férfinak az önértékelése szerint bizonyára sértő lenne. Pedig és szívesen bebizonyítanám neki, hogy a politika igenis nőknek is való.

Fotó: Nyugati Fény

Nyugati Fény: Egyedüli női miniszterelnök-jelöltként száll versenybe az előválasztáson. Milyen szempontokat és hangsúlyokat tud ezzel belevinni a kampányba?

Dobrev Klára: Beszéltem arról, hogy Magyarország nem csak kormányváltásra, hanem szemléletváltásra is óriási szükség van. Az emberek torkán leerőszakolt, a senkire nem odafigyelő, mindent agresszióval megoldani kívánó kormányzásnál ezerszer sikeresebb a döntések előtt tárgyalásokat folytató, az emberek véleményére kíváncsi, az érintettekkel egyeztető politika, és én ezt éppen így fogom csinálni.

A jó politika nagyon összetett emberi cselekvést igényel. Egyszerre követel intellektust és érzelmet, erőt és empátiát, versenyt és együttműködést. Mindenkit arra biztatok, hogy tegye fel magának azt a kérdést, hogy melyik az a jelölt, akiben mindezek megvannak. Függetlenül attól, hogy férfi vagy nő az illető. Arra bátorítanám a magyarokat, hogy a politikusra ne férfiként vagy nőként tekintsenek, hanem olyan emberként, akinek az a feladata, hogy őket szolgálja.

Nyugati Fény: Lassan minden környező ország élén bizonyított már női politikus. Úgy érzi, eljutott Magyarország a felvilágosodásnak arra a pontjára, hogy elfogadjon egy női vezetőt?

Dobrev Klára: Igen, én is hallom azokat az okoskodásokat, hogy Magyarország „még nem tart ott”, hogy női miniszterelnöke legyen. Én nem hiszem, hogy mi magyarok vaskalaposabbak lennénk, mint a szerbek, horvátok, szlovákok. És csak addig kérdés ez, amíg nem lesz először nő a miniszterelnök. Utána már ez is természetes lesz. Mint ahogy természetes a női orvos, villamosvezető, mérnök vagy bíró. Most még minden interjúmban megkérdezik, de azért is dolgozunk, hogy

ezt a kérdést majd soha többé ne kelljen feltennie egy újságírónak sem.

Hiszek a sikerben és teszek is érte.

***

Kapcsolódó cikkünk:

Dobrev Klára létrehozta csapatát, a TeamDobrevet — Így lehet csatlakozni

.

Valódi Hírek