Operatív Törzs: 2022 végén már magyar vakcina is lesz, épül az oltóanyaggyár

A tisztifőorvos azt is elmondta, meddig lehet Pfizerre jelentkezni.

Elindult a visszaszámlálás, 100 nap múlva lerakják a magyar oltóanyaggyár alapkövét Debrecenben, és 2022 végén már működhet is – jelentette be György László, a gazdasági stratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Szerinte a járvány megmutatta, hogy

a patrióta gazdaságpolitika hasznos volt.

Szerinte egy oltóanyaggyár kifizetődő beruházás, mert így a külföldi piacokon is értékesíthetőek a vakcinák.

Müller Cecília elmondta, hogy hétfőre 426 új koronavírusos beteget regisztráltak, meghalt 38 beteg. Kórházban 2259 fertőzött beteget ápolnak, közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen.

„Vakcinabőségünk van. Hosszan, hetekig, hónapokig vártunk erre a mondatra. Már csak az egyénen múlik, hogy él-e az oltás lehetőségével. Minden adat azt mutatja, hogy a harmadik hullám leszálló szakaszának a vége felé közeledünk, ami a járványügyi óvintézkedéseknek és a védőoltásoknak köszönhető”

— mondta. A debreceni oltóanyaggyárral kapcsolatban elmondta: ha minden a terv szerint halad,

a jövő év végére rendelkezésre állhat a magyar koronavírus elleni oltóanyag.

Közölte, hogy a magyar lakosság 47 százaléka már megkapta az oltást.

Azt kérte mindenkitől, aki a brit–svéd AstraZeneca vakcinát vagy az orosz Szputnyik V oltóanyagot szeretné, hogy haladéktalanul jelentkezzen, mert ezekből a vakcinákból további szállítmányok nem érkeznek Magyarországra.

Bejelentette: a Pfizer-vakcinára szerda éjfélig lehet jelentkezni. Kérhető továbbá a kínai Sinopharm-vakcina is az oltópontokon; a háziorvosi rendelőkben Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinákkal oltanak.

A tisztifőorvos elmondta, a mai napon 38 400 adag egydózisú, Janssen-vakcina érkezik Magyarországra.

 

Valódi Hírek