Operatív törzs: Ha marad üres hely, jövő héttől még több ember kaphat időpontot a Pfizer vakcinájára (+videó)

György István szerint nem őrizgetik az oltóanyagokat.

A reggeli órákban átléptük a 4,5 millió beoltottat, közülük több mint 2,6 millióan a második oltásukat is megkapták már

– közölte György István államtitkár, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Hozzátéve, ez azt is jelenti, hogy most már foglalkozástól és életkortól függetlenül bárki megkaphatja a koronavírus elleni oltást Magyarországon.

György elmondta, a jelenlegi adataik szerint a regisztráltak körében a 30 éven felüliek 85 százaléka már megkapta legalább az első oltását.

Csütörtökön rendben megkezdődött a 16-18 évesek oltást a Pfizer-vakcinával, emellett csütörtökön 144 ezer felnőttet is értesítettek arról, hogy időpontot foglalhatnak erre az oltóanyagra. Ők azok, akik legrégebb óta várnak a vakcinára, mert feltehetően a Pfizerre vártak – mondta az államtitkár

Az időpontfoglalásokat ugyanakkor nyomon követik, és

ha úgy látják, hogy nem fogy el minden hely, akkor tovább haladnak a regisztráltak sorában, és további személyeket is értesítenek SMS-ben.

„Egyik oltóanyagot sem őrizgetjük, azt szeretnénk, hogy mindenki, aki élni szeretne az oltás lehetőségével, a lehető leghamarabb megkapja a vakcinát”

– mondta György, aki beszélt arról is, hogy az orosz Szputnyik-vakcinából az utolsó adagok állnak rendelkezésre az oltópontokon, mert az orosz gyártó leszállította a megvásárolt vakcinamennyiséget.

A kínai Sinopharm-vakcina mindegyik oltóponton elérhető, és a háziorvosok is kaptak ebből az oltóanyagból. Emellett igényelhetp az AstraZeneca és a Moderna védőoltása is, utóbbit viszont főként második körös oltásra használják jelenleg.

A Jansen-vakcinával főként az oltóbuszokon oltanak, ezt az oltóanyagot a kistelepüléseken és főként a hátrányos helyzetű településeken élők számára biztosítják. Illetve 50 ezer adagot kapnak a háziorvosok is.

A regisztráltak száma elérte az ötmilliót, közülük jelenleg több mint 900 ezren várnak oltásra – közölte az államtitkár.

Valódi Hírek