Merkely Béla kétségbeesetten próbálja a Sinopharmra rábeszélni a fiatalokat

Szerinte a kínai vakcina az ideális választás.

Interjút adott a kormányközeli Origónak Merkely Béla. Az újabban járványtani kérdésekben megszólaló kardiológus arról beszélt, hogy szerinte nincs értelme a gyógyszertárakban vásárolható koronavírus-gyorstesztekkel mérni, hogy kialakult-e a védettség.

Mint mondta, a vakcinák hatóanyaga a vírus tüskefehérjéjének egyes alkotóelemei után termel ellenanyagot a szervezet, és a tesztek csupán egyfajta antitestet mutatnak ki, amelyek mennyisége más lehet a különböző vakcinák esetén.

Elmondta, akinél kevés az antitest a teszt alapján, az „nem jelenti azt, hogy nem védett„. Ezzel kapcsolatban saját tapasztalatát is megosztotta, amely szerint a koronavírus-fertőzése után 2 és fél egységnyi antitesttel rendelkezett, és nem betegedett meg újra.

Hozzátette, ennek ellenére volt olyan eset is, mikor valakit beoltottak, és ezután több ezres antitestszámot mutattak ki az illetőnél, mégis elkapta a fertőzést. Kifejtette, szerinte a védettség mértéke sem függ össze az oltási reakciók súlyosságával.

Rendkívül károsnak tartom azokat a megkérdőjelezhető, nem megalapozott híreszteléseket, amelyeket bizonyos médiumokban és ennek következtében a social média felületeken megjelennek, például a Sinopharm- vagy AstraZeneca-vakcinával kapcsolatban

— jelentette ki a Merkely.

Mint ismert, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arról adott ki tájékoztatást, hogy a Sinopharm koronavírus elleni oltása esetén „alacsony mértékben biztosak” abban, hogy kellő védelmet nyújt a 60 év feletti korosztályok esetén. Erre a kérdésre nem tért ki a rektor az interjúban, azonban elmondta, szerinte a kínai vakcina is ugyanolyan biztonságos, mint a többi.

Azt is hozzátette, szerinte a fiataloknak „ideális” a Sinopharm-vakcina:

„Kevés az oltási reakció, négy héten belül túl vannak a dózisokon, megkapják a védettségi kártyát, és mehetnek bulizni.”

– próbálta rábeszélni Szijjártó mutyivakcinájára a fiatalokat a kormány által nemrég Széchenyi-díjjal kitüntetett Merkely.

A kardiológus hozzátette: az AstraZeneca-oltás szerinte „rossz híresztelés áldozata lett„, ugyanis szerinte a vérrögképződéses hírek miatt sokan elálltak ettől az oltóanyagtól.

Merkely Béla azt hiányolja a híradásokból, hogy azon információt is tartalmazzák, miszerint a dohányzással és a fogamzásgátló-szedéssel százszoros a vérrögképződés esélye, míg a vírusfertőzéssel ezerszeres a vakcinációhoz képest.

 

Valódi Hírek