Kiderült: Be akarják betonozni Paks2-t és az atomenergia hivatal vezetőjét Orbánék egy új törvénnyel

Ezzel az atomerőmű válhat a NER játszóterévé írja Szél Bernadett.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedd éjjel nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amely szerint Orbán Viktor kilenc évre nevezné ki az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) vezetőjét, akinek elegendő lenne a közigazgatási vezetői gyakorlat a pozíció betöltéséhez

– vette észre Szél Bernadett független országgyűlési képviselő.

Szél szerint a törvényjavaslat célja, hogy

kormányváltás esetére bebetonozzák Paks2-t és ehhez Országos Atomenergia Hivatal “állam az államban” lesz Orbán terve szerint.

„Az éjjel 23:20 perckor benyújtott törvény értelmében ugyanis pont az engedélyezés főfelelősét, a biztonság garanciáját jelentő OAH-t teszik kezesbáránnyá” – írja Szél.

Hozzátette: a Fidesz új törvényjavaslata szerint a kinevezéshez és az OAH vezetéséhez elég lesz a közigazgatási vezetői gyakorlat, azaz belefér, ha a jelöltnek nincs jártassága van az atomenergia területén.

„Jöhet a politikai kinevezett!”

– írta Szél.

„Fizetése lesz bőven, mert az eddigi államtitkárit miniszteri szintre emelik. Pályázat nem lesz, Orbán 9 évre nevezik ki az immár elnöknek nevezett vezetőt (eddig főigazgató volt) és csak összeférhetetlenség, büntetőeljárás, vagy 180 napon át tartó munkaképtelenség esetén menthető fel. Az egész kézivezérlésre kapcsolást “önálló szabályozó szervvé” alakításnak csúfolják, de nem erről szól a normaszöveg.

Újabb ócska kísérlet arra, hogy bebetonozzák a hatalmukat, és szűkítsék a következő kormány mozgásterét. Amiben ez minden mástól különbözik, az a közvetlen veszély szintje, ugyanis itt éppen egy atomerőmű válik a ner játszóterévé. 22 tétje egyre nő, az atomenergia végképp nem lehet ennek a gátlástalan csapatnak a játékszere!”

– fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Valódi Hírek