Népszava: Kásler megnyitotta az egészségügyet, de nincs, aki elvégezze a műtéteket

Miközben többezren várnak csípőprotézisre és gerincműtétekre.

A koronavírus-járvány miatt ötödére csökkent a szokásos betegforgalom, azaz durván négyötödnyi ellátás deficit keletkezett az egészségügyi intézményekben, emiatt egyre hosszabbak a várólisták – írja a Népszava.

A szakrendelők és kórházak ugyanakkor továbbra is csak a legsürgősebb eseteket tudják fogadni, hiszen a járványhelyzet enyhülése ellenére is több fronton kell helytállniuk a dolgozóknak:

  • fokozniuk kell az oltási tempót,
  • fenn kell tartaniuk a kórházak Covid-részlegeit,
  • szabadságra kell engedni az eddig halálra hajtott orvosokat és a nővéreket,
  • valamint újra kell indítani a lakossági ellátásokat.

„Minderre egyszerűen nincs elég ember, kapacitás”

– mondta a lapnak az egyik egészségügyi intézmény vezetője.

Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere múlt héten jelentette be, hogy május 13-tól újraindulhatnak az eddig halaszthatónak számító beavatkozások és a rehabilitációs ellátások, a Covid-osztályokat azonban továbbra is fent kell tartani. Az itt dolgozó nővérek és orvosok viszont nem vehetnek részt a nem covidosok ellátásában.

Azaz a jelenlegi enyhülést csak arra lehet kihasználni, hogy kiadják az elmaradt szabadságokat.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyilvános várólista-felületén pedig az látszik, hogy a várólisták rendkívül feltorlódtak.

Diagnosztikus szívkatéterezésre mintegy 1123, csípőprotézisre körülbelül 6000, különféle gerincműtétekre pedig 1400-1500 beteg várakozik.

A valóságban ennél jóval többen is lehetnek az egyes ellátásokra várakozók, miután az adatok két-három hét késéssel kerülnek fel az oldalra.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek