Müller Cecília: Belassult az oltási kedv múlt héten, de hamarosan „újra új lendületet veszünk” (+videó)

Vasárnap 17 ezren kapták meg az első adag oltásukat.

A mai napon az érvényes regisztrációval rendelkezők elkezdhetnek időpontot foglalni az EESZT rendszerében – jelentette be az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos, aki elmondta azt is, hogy az eddig 4 305 775 fő kapta meg a koronavírus elleni oltás első adagját, ebből 2 503 575-en a második oltásukat is megkapták.

Azaz eszerint vasárnap 17 134 első dózist adtak be.

A tisztifőorvos azt kérte az oltópontokra érkező fiataloktól, hogy töltsék le és vigyék magukkal az általuk és szüleik által is aláírt hozzájáruló nyilatkozatot, ezzel is ütemesebbé téve az oltást.

Ha iskolalátogatási időszakra esik az időpontfoglalás, akkor az igazolt hiányzásnak minősül – közölte a tiszti főorvos.

Az oltási kampány csütörtöktől jövő keddig fog zajlani a korosztály számára a Pfizer vakcinájával, de a regisztráció a későbbiekben is nyitott marad számukra – tette hozzá Müller.

A tisztifőorvos elmondta, habár a beoltott lakosság elérte a 44 százalékot,

az oltás az elmúlt héten lassabban haladt, de szerinte most „újra új lendületet veszünk” a rendelkezésre álló oltóanyagokkal.

A Janssen-vakcinából 19 ezer adag vakcinát a háziorvosok rendelkezésére bocsátanak, amelynek a tisztifőorvos szerint az az előnye, hogy ebből csak egy adagot kell majd beadni.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, továbbra is azt javasolják, hogy az AstraZeneca második adagját továbbra is csak 12 héttel az első oltás után vegyék fel, mert a kutatások azt mutatják, így magasabb védettség alakul ki.

„Alapesetben továbbra is javasoljuk, hogy 12 hét különbséggel vegyék fel a második adagot, de mivel az alkalmazási előirat lehetővé teszi a 4-12 hetes második adag felvételét, ezért nem zárkóztunk el és lehetővé tettük a magyar emberek számára azt is , hogy saját élethelyzetüknél fogva – utazni készül, műtétre készül -, akkor erre lehetőség van”

– mondta Müller Cecília, aki hozzátette azt is, hogy azok, akik korábban szeretnék megkapni a második dózist, azon az oltóhelyen jelezhetik az erre vonatkozó igényüket, ahol az első adagot is megkapták.

A teljes videót itt tudod megnézni:

Valódi Hírek