Kiderült: Rengetegen akarnak 100-200 ezer forintért hamis oltásigazolványt szerezni

Sokan kicseleznék a rendszert.

Ahogy egyre több kedvezményt és enyhítést kötnek a védettségi igazolványokhoz, úgy egyre nagyobb az igény és egyre több módszer terjed a hamisításukról – írja az Euronews.

A beoltottak számára különböző jogokat és lehetőségeket biztosító, ún. védettségi igazolvánnyal kapcsolatban a lap több olvasója is azt jelezte, hogy a közösségi médiában rengeteg olyan bejegyzés jelent meg, amelyekben az emberek lehetőséget keresnek a plasztikkártya hamisítására.

A bejegyzések ugyanakkor elsősorban nem „oltásellenesektől” származnak, hanem többségében olyan sportbarátoktól, akik például konditerembe szeretnének menni. A belépés ugyanis a mozik, színházak és az éttermek belső terei mellett az edzőtermekbe is csak a kártya felmutatásával lehetséges.

Ezekre a bejegyzésekre pedig számos esetben az a válasz érkezik, hogy

„keress meg privátban”.

A lap forrásai a hamisított kártyákkal kapcsolatban arról számoltak be, hogy

a legdrágább, de legmegbízhatóbb módon a háziorvosokon keresztül lehet ezekhez hozzájutni.

A legtöbb ampullában ugyanis több oltóanyag van a hivatalosan jelzettnél, így a doktoroknak lehetőségük van a behívottakon felül mások nevét is leadni a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. Ez alap esetben jó, mert rengeteg ember juthat ,,lepattanó” vakcinához és kevesebb hatóanyag megy kárba. A hátránya viszont, hogy visszakövethetetlen.

Az Euronews szerint számos alvilági iparághoz hasonlóan, a védettségi kártyák piacán is megjelentek a közvetítők, hogy a vevőknek ne a saját orvosuknál kelljen puhatolózniuk. Egy név nélkül nyilatkozó forrásuk szerint

a kártya ára rendkívül változó lehet, de körülbelül 100-200 ezer forint magasságában mozog.

A védettségi kártyák mellett ugyanakkor nagyon sokan akadnak olyanok is, akik a PCR-teszteket hamisítják meg. Utóbbi esetében még egyszerűbb dolguk is van a hamisítóknak, hiszen mindössze egy PDF konvertáló programra van szükségük, az adatokat és a teszteredményt így már könnyedén át lehet írni – írja az Euronews.

Ez azért is lehetséges, mert a legtöbb tesztközpont nem áll kapcsolatban a magyar hatóságokkal és az eredményeket nem kell feltöltenie egy központi adatbázisba. Az eljárás az utóbbi időben annyit változott, hogy a nagyobb magánklinikák már feltöltik az államilag felügyelt felhőbe a koronavírus-teszteket.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter ugyanakkor a két héttel ezelőtti kormányinfón arról beszélt, annak érdekében, hogy elkerüljék a közokirat hamisítást és a védettségi igazolványokkal való visszaéléseket a büntetőtörvénykönyvön is módosítanak. Így lesz egy külön kitétel, amely szerint

„100 ezer forinttól egymillió forintig terjedő pénzbüntetéssel, a legsúlyosabb esetben akár egy év bezárással is sújtható az ilyen jogellenes magatartás”.

Illetve a kormány már dolgozik egy olyan előterjesztésen, amely kimondja, a védettségi igazolvány érvényességét veszítheti, ha valaki nem adatja be magának a második oltást.

(Euronews nyomán)

(Kiemelt fotó: szekesfehervar.hu)

Valódi Hírek