Gulyás Gergely: Döntött a kormány a védettekről, ezek az intézkedések lépnek életbe ötmillió beoltott után (+videó)

Azok, akik nem kaptak oltást ne irigykedjenek, hanem regisztráljanak és oltassák be magukat.

A tegnapi kormányülésen a kormány azt állapította meg, hogy Magyarországon kiemelkedő az oltás sebessége, ennek köszönhetően radikálisan csökkent a fertőzöttség, és a halálozások száma is csökkenőben – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

Elmondása szerint úgy látják, hogy a négymillió beoltott a holnapi napon meglehet, ezért az újraindítás lépései a következők lesznek:

  • a kijárási korlátozás kezdete 11 óráról éjfélre módosul;
  • az üzletekben este 11-re módosul
  • a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek este 11-ig megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei, ahová a szülők a gyermekeket is magukkal vihetik, ők védettségi igazolvány nélkül mehetnek be;
  • a védettek szállodákba is mehetnek
  • a novemberben bezárt szabadidős létesítményeket – állatkerteket, múzeumokat, színházakat, mozikat – ismét lehet látogatni;
  • edzőterembe, uszodába a védettek és versenyszerűen sportoló 18 év alattiak, illetve versenyre készülő igazolt sportolók mehetnek majd
  • a védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják, illetve nem kell maszkot viselniük a kulturális és sportrendezvényeken.

Annak érdekében, hogy elkerüljék a közokirat hamisítást és a védettségi igazolványokkal való visszaéléseket a büntetőtörvénykönyvön is módosítanak: lesz egy külön kitétel, amely szerint

„100 ezer forinttól egymillió forintig terjedő pénzbüntetéssel, a legsúlyosabb esetben akár egy év bezárással is sújtható az ilyen jogellenes magatartás”.

Gulyás bejelentése szerint a kormány 5 millió beoltott elérése után,

azaz várhatóan május 10-től vagy legkésőbb május harmadik hétvégéjétől engedné újra az esküvők és családi összejövetelek megtartását.

Ebben az esetben még tartanak az előkészületek.

A közterületeken, boltokban és tömegközlekedési eszközökön továbbra is kötelező a maszkhasználat a beoltottak számára is, ahogy a csoportosulásra, illetve gyülekezésre vonatkozó szabályok is érvényben maradnak. Azaz továbbra sem lehet tüntetéseket szervezni.

A most bejelentett intézkedéseket Gulyás Gergely a nemzeti konzultáció eredményeivel magyarázta, illetve hozzátette: irigységre azok részéről sincs ok, akik még nem kapták meg az oltást, hiszen „aki ma regisztrál, az már egy héten belül oltáshoz juthat”.

Az oltási igazolvánnyal kapcsolatban a miniszter arról beszélt, ez az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb logisztikai akciója, és az előforduló mulasztásokat a lehető leghamarabb próbálják pótolni.

Elmondása szerint, ha valaki nem kapta meg az igazolást, az ellenőrizni tudja, hogy a háziorvos feltüntette-e azt az EESZT-ben. Az igazolvány ugyanakkor átlagosan 10 nap alatt megérkezik a beoltott személyhez.

A kormány felhatalmazást adott Szijjártó Péter külügyminiszternek, hogy kétoldalú szerződéseket kössön a vakcinaigazolvány elismeréséről és az ezzel kapcsolatos jogokról az uniós országokkal. Erről hamarosan bejelentést is tesznek.

Magyarország egyelőre úgy döntött, hogy nem hívja le a hitelt az EU-s helyreállítási programból

– mondta Gulyás, hozzátéve, hogy három ország venné fel a teljes hitelt, hat ország pedig fontolgatja. Ugyanakkor 2023 végig ez a hitel bármikor, projektalapon igényelhető, ha szükség van rá, és kedvező, akkor Magyarország is igénybe fogja venni.

A miniszter szerint Magyarország eddig 80% körüli államadóssággal tudta megúszni a járvány okozta válságot, és a céljuk az, hogy ez így is maradjon, ezért sem támogatják a hitelfelvételt.

A határon túliak oltásával kapcsolatban a miniszter arról beszélt, hogy először a Magyarországon élőket akarják beoltani. Ezt követően, ha maradt vakcina, akkor szeretnének segíteni másokon is, így elsők között a határon túli magyarok vannak. Erről viszont még döntés nem született, hiszen még nem oltottak be mindenkit, akit be akartak.

Újságírói kérdésre Gulyás elmondta, a nyári táborokról is ötmillió beoltott után dönthetnek. Ugyanakkro a korány arra készül, hogy meg lehet majd tartani ezeket, hiszen az Erzsébet-táborokban is több százezer gyermek nyaral minden évben, de egyelőre túl korai lenne róla döntést hozni ezzel kapcsolatban.

A fiatalok oltásával kapcsolatban megerősítette az operatív törzs tegnapi bejelentését, amely szerint a 16-18 éveseket Pfizerrel már olthatják, a 12-16 év közötti korosztály oltása ugyanakkor egyelőre kérdéses, azt még vizsgálják a kutatók.

A kormány sokat kritizált és szakértők szerint is értelmezhetetlen vakcinatáblázatával kapcsolatban a miniszter arról beszélt, hogy abban „pontos és objektív adatok szerepelnek”. Szerinte a szakemberek által hozzátett tények

eddig is ismertek voltak, csak ők nem tették azokat közzé.

Ugyanakkor a visszajelzéseknek a kormány örül, a vitában pedig azért nem szeretne részt venni, mert „érdemi, komoly hatékonysági különbség nincs az oltóanyagok között, ha mégis van, akkor az az orosz Szputnyik V javára”.

A terasznyitás hétvégi jeleneteiről Gulyás azt mondta, nem csoda, hogy fél év bezártság után volt néhány olyan jelenet, ami nem felelt meg a szabályoknak, de nem tartották helyesnek, ha emiatt szabnak ki 50-100 ezer forintos büntetéseket. A miniszter hozzátette azt is, hogy

nem a távolságtartás, hanem a vakcinák jelentik a legnagyobb garanciát a járvány megfékezésére, de mindenkit arra kérnek, hogy tartsa be a szabályokat és oltassa be magát.

Gulyás szerint egyelőre nehéz megbecsülni, hogy mikor érjük el az ötmillió beoltottat. Jelenleg ugyanis nincs ennyi regisztrált, kb. 4,5 millióan kérték az oltást. Ha viszont az emberek regisztrálnak, akkor Gulyás szerint akár tíz napon belül is elérhető az ötmilliós határ.

Valódi Hírek