Szakértők figyelmeztetnek: Csúnyán ráfázhatunk a felelőtlen fesztiválozgatásra idén

Szerintük az idei télen még felelősen kell viselkedni.

Konferenciabeszélgetésen vett részt Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológusa, valamint Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ epidemiológusa. A „Nyitás, vakcinák, hullámok” nevű online rendezvényen a nyitás hatásairól, valamint a járvány jövőjéről is szó esett.

Jakab bízik benne, hogy olyan mértékű járvány nem lesz a következő időszakban, mint amilyet a harmadik hullámban megtapasztaltunk. Ennek ellenére biztos abban, hogy a koronavírus köztünk marad a jövőben. Oroszi hatmilliárd, a járványra fogékony emberről beszélt, szerinte ilyen körülmények között nincs esély arra, hogy a járvány végleg eltűnjön.

A kutató tart a negyedik hullámtól,

ugyanis még mindig magasak az esetszámok, és számos külföldi országban még mindig tombol a vírus. „Törvényszerű, hogy jönni fog egy vagy több variáns, és képes lesz a jelen körülmények között is terjedni” — mondta. Szerinte magas esetszámnál mindig jönnek újabb mutációk, amelyek akár képesek lehetnek a vakcinák ellenére is fertőzni.

A Pécsi Tudományegyetem virológusa kifejezte reményét, hogy a jelenlegi és az újonnan megalkotott oltások is képesek lesznek legalább 60-70%-os védelmet nyújtani a mutációk ellen. Aggasztónak nevezte, hogy a vírusok gyorsan képesek adaptálódni a környezethez.

Az NNK epidemiológusa szerint a koronavírus a XXI. század influenzája.

Arról is beszélt, hogy a brit mutáns robbantotta ki a járvány harmadik hullámát. Mivel a járvány terjedése az alacsony átoltottságú országokban gyorsulhat a jövőben, Jakab Ferenc szerint fontos lenne egy nemzetközi oltási stratégiát kidolgozni.

A nyitással kapcsolatban arról esett szó, hogy számos országban jelentős következményei lettek, példaként Indiát hozták fel. Jakab elmondta, hogy nem lehet felelőtlenül eljárni, és fokozatos nyitási stratégiára van szükség.

Lehet okosan teraszozni és lehet felelőtlenül is fesztiválozva teraszozni. Az egyén felelőssége és a közösség felelőssége a legfontosabb” — jelentette ki Jakab. Oroszi Beatrix arról beszélt, hogy folyamatosan készenlétben kell lenni, ugyanis bármikor előfordulhat olyan eset, ami miatt súlyosbodhat a járvány, hasonlóan Indiához.

Bizonyos rendezvények, fesztiválok, ahol sok ember megfordul, könnyen berobbanthatják a járvány következő hullámát, ezért felelősségteljesen kell eljárni. Oroszi szerint idén ősszel és télen még be kell tartani a járványügyi előírásokat, de nem kell újra bezárni. Ha minden a tervek szerint zajlik, 2022-ben már fellélegezhetünk.

A két szakértő regionális járványgócpontokra számít a következő időszakban az előírásokat áthágó oltatlanok körében.

A két kutató abban bízik, hogy a vakcinák az újonnan kialakuló mutánsok ellen is kellő védelmet nyújtanak majd.

(Nyitás, vakcinák, hullámok/Facebook)

(Kép forrása: Telex)

Valódi Hírek