Kósa Lajos úgy tudja, hogy ők egy fillért sem vontak el az önkormányzatoktól, és megpróbálta ezt bebizonyítani

A kormány egyik legtájékozottabb embere.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt kedd este Kósa Lajos, aki szerint semmi szükség nem volt az önkormányzatok felajánlásaira, az oltási logisztika nélkülük is tökéletesen működött.

„Ez nagyszerű felajánlás, csak nincsen rá szükség. Van egy komplett logisztika, egy nagyszerűen teljesítő háziorvosi hálózat”

— fogalmazott. Az önkormányzatok megnyomorításáról azt mondta: a kormány tárgyalt a helyhatóságokkal az elvonások kompenzációjáról, tény, hogy nem az egyes önkormányzatokkal, hanem azokért felelős szervezetekkel, így például a Budapestért felelős fejlesztési tanáccsal, illetve a Megyei Jogú Városok Szövetségével is.

Hozzátette, hogy az önkormányzatoktól valójában nem vontak el pénzeket, folyamatosan adnak nekik pénzt különféle beruházásokra, szerinte az önkormányzatok komoly fejlesztése lehetőségekkel rendelkeznek.

Kósa kijelentette, hogy nem csak az ellenzéki vezetésű önkormányzatok, hanem mindenki célhoz kötötten kapott kompenzációt.

Ragaszkodott ahhoz a verzióhoz, hogy ők nem vontak el pénzeket:

„Ha valakitől elvonok valamit, az azt jelenti, hogy az nálad van, és én azt elveszem. Na ilyen nem volt…”

Hozzátette: ők maximum olyan intézkedéseket hoztak, amelyek eredményeképpen az adó az embereknél maradt.

Szerinte a kormány azt mondja, hogy maradjon a pénz az embereknél, a polgármesterek meg azt, inkább legyen náluk.

A kérdésre, hogy akkor mivel magyarázza, hogy sok polgármester panaszkodik arra, hogy kevés a pénzük, Kósa Lajos azt mondta, hogy ezt csak ellenzéki polgármesterek mondták. Rónai Egon megjegyezte, hogy ez nem igaz, mert a fideszes városvezetők is ezt mondták, csak aztán ők újabb forrásokat kaptak.

„Égnek a lámpák, van takarítás, fenntartják a városaikat…nem volt még olyan, hogy a kormánynak át kellett volna vennie a város fenntartását”

— mondta erre Kósa, aki szerint az önkormányzati választások után a budapesti kerületek úsztak a pénzben.

Hangsúlyozta, hogy a főváros egy csomó projektre kapott pénzt, Rónai Egon ekkor közbevetette, hogy az azért nem ugyanaz, mint ha az önkormányzatnak adnák a forrást, mire Kósa így válaszolt:

„Tudja mit Rónai úr? Ne adjon egy fillért sem nekem, csak jöjjön el a kertbe, mert ott bizony le kéne vágni a füvet, de azt fizesse ki a kertész. Hát a Karácsony is ezt csinálja…”

Az önkormányzatok kárpótlásával kapcsolatban Kósa azt monda, hogy a 2022-es költségvetésben több százmilliárddal nagyobb forrást különítettek el számukra.

 

Valódi Hírek