Kiderült: Demeter Szilárd régóta dédelgetett álma valósulhat meg a Diákváros területén

A PIM igazgatójának régi terve válhat valóra.

A Fudan Egyetem mellett

a budai várból kiköltöztetendő Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és más kulturális intézmények is helyet kaphatnak

a Ferencváros déli részére tervezett Diákváros területén. Az erről szóló információkat Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója megerősítette a Népszavának.

Abban az esetben, ha Demeterék terve megvalósul, a vártnál nagyobb szeletet hasíthatnak ki a rozsdaövezeti területből. A Snohetta nevű norvég építész cég eredeti tervei szerint a fejlesztendő helyszín déli részén eleve kulturális célú tereket hoznának létre.

Mint kiderült, a helyszínen az OSZK mellett a Nemzeti Filmintézet, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE), valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet és az ezekhez kapcsolódó egyéb intézmények is megépülhetnének kiemelt beruházás formájában. A magyar könnyűzenéért és irodalomért felelős miniszteri biztos azért lobbizik a kormánynál, hogy

ne kelljen az OSZK-nak ideiglenes helyre költöznie, hanem a költözésig a jelenlegi helyén maradhasson.

Az Orbán-kabinet egyre nagyobb szeletet hasít ki magának a budai várból és környékéből. Ennek következtében költözik a Magyar Nemzeti Galéria egy új épületbe a Városliget szélén, valamint ezen terv része az OSZK átköltöztetése is. A Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat megakadályozta új épületek felhúzását a zuglói közparkban, ezért az OSZK számára új helyet kell keresni.

Demeter nemrég egyeztetett a Vitézy Dávid által vezetett, kormányzati Budapesti Fejlesztési Központtal a Diákváros területére tervezett építkezéssel kapcsolatban. A Népszava felvetésére, amely szerint az építkezés miatt tovább csökkenhet a diákok számára tervezett kollégiumi férőhelyszám, a PIM főigazgatója elmondta,

még bőven van felhasználható ingatlanfejlesztési terület az övezetben.

Fürjes Balázzsal és Káel Csabával több lehetséges helyszínről is beszéltünk, de dönteni a kormány fog. Nem venném a bátorságot, hogy helyettük döntsek” — mondta Demeter Szilárd. Az egyelőre nem derül ki, hogy tervei mikor valósulhatnak meg.

Baranyi Krisztina, Ferencváros ellenzéki polgármestere is nyilatkozott a témával kapcsolatban. „Az atlétikai központtal kapcsolatos megállapodás részeként a kerület felajánlott egy nagy rozsdaövezeti területet a Széchényi-könyvtár új épületének megépítésére.

Az önkormányzat pedig hozott egy határozatot, miszerint támogatja, hogy a kormány az adott helyszínt ebből a szempontból megvizsgálja. De azóta egyetlen egyszer sem egyeztettünk ebben az ügyben” — mondta a IX. kerület vezetője.

Az OSZK céljaira a leendő Diákvárossal szemközti, Baranyi által alulhasznosítottként hivatkozott területrészt ajánlotta fel a Ferencvárosi Önkormányzat. A terület nagysága elegendő lehet ahhoz, hogy a helyszínen megvalósuljanak a fent említett grandiózus tervek.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek