Magyarországon titkos járványkezelés folyik és Orbánék közveszélyt okoznak az áprilisi újranyitással a szakember szerint

Lantos Gabriella szerint a felelőtlen nyitásnak egy negyedik hullám lehet a vége.

Túl későn határozza el magát a cselekvésre a kormány akkor, amikor az egészségügyi rendszer már mindenki számára láthatóan túlterhelődött: túl későn zártak, túl későn hozták meg a korlátozó intézkedéseket – mondta a Klikk TV-nek adott interjújában Lantos Gabriella, egészségügyi szakértő, az Új Világ Néppárt elnökségi tagja.

Szerinte a második hullámban azért jutottunk el a napi 200 halott közelébe, mert hat hetet késett a kormány, míg a harmadik hullámban három-négy héttel később intézkedett, így szerinte ez vezetett a napi 300 halotthoz.

„A harmadik hullám egy sokkal-sokkal rosszabb állapotban érte el az országot, mert még nem jutottunk el a második hullám végéhez.

Ezek mind nagyon-nagyon kétségbeejtő esetek, és nem tanult belőlük a kormány. Nem tanulta meg, hogy mi az igazi védekezés: a tesztelés, a kontaktkutatás és az izoláció. Ezt az eszközt bűnösen felelőtlenül hanyagolja”

– jelentette ki a szakember.

Lantos szerint a kormány főként azért nem hallgat a szakemberekre, mert egy évvel a járvány kitörése után „már nem népszerű” lezárásokról beszélni, ezért „az a kérdés, hogy a kormányfő képes-e a kor parancsait megértő államférfiként viselkedni, vagy pedig semmi mást nem követ, mint a legprimérebb jövő heti vagy a jövő évi érdekeit”.

Az egészségügyi szakértő elismerte, a kormány eddigi legnagyobb sikerének számít az, hogy már kétmillió embert sikerült beoltani. Ugyanakkor hozzátette, ez a harmadik hullámban nem sokat segít, hiszen ennek mindössze fele, egymillió ember tekinthető védettnek, ami viszont még távol áll a nyájimmunitáshoz szükséges 6-7 millió beoltottól.

Lantos szerint, ha ehhez hozzáadjuk a fertőzésen átesettek és ezzel védetté vált embereket, számításai szerint jelenleg akkor is kb. másfél-kétmillió körül van az immunisok száma Magyarországon.

Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor a szerdai „exklúzív” televíziós interjújában arról beszélt, hogy az újranyitáson dolgoznak, Lantos úgy fogalmazott „ennél felelőtlenebb dolgot el sem tudok képzelni”.

„Akkor, amikor az immunisok száma a szükséges 6-7 milliónak az egyharmada, ilyenkor nyitásról beszélni csak hergeli az embereket, és azt a látszatot kelti, hogy lehetne nyitni, miközben nem lehet”

– mondta a szakértő.

Hozzátette, a Robert Koch német intézet adatai szerint is Magyarországon akkor lehetne érdemben és felelősen nyitni, amikor naponta 700 körül alakul az új fertőzöttek száma, ehhez képest most ennek a tízszeresénél tartunk.

Mint mondta, ha április közepén elkezdődik „egy felelőtlen és semmivel sem alátámasztható lazítás, annak meglesz a böjtje, ami egy negyedik hullám lesz, úgyhogy most semmiképpen sem szabad nyitásról beszélni”.

Lantos beszélt arról is, hogy miközben a szomszédos országokban – így Romániában és Szlovákiában is – beengedték a sajtó munkatársait a covid-osztályokra, hogy bemutassák a járvány okozta valóságot az egészségügyi intézményekben, a magyar kormány megtiltotta ezt a médiának mondván, „a kórházakban gyógyítani kell és nem kamerázni”.

„Ezzel azt érik el, hogy az emberek nem tudják, mi folyik az országban, miért fontos a távolságtartás és a maszkviselés. Magyarországon titkos járványkezelés folyik. Itt nem lehet tudni pontosan, hol mennyi orvos és ápoló van, milyen mértékben van túlterhelve a rendszer”

– mondta.

Az egészségügyi szakértő elmondta, „közveszély okozásnak” is tekinthető az, hogy a kormány 2,5 millió beoltottnál akarja újranyitni az országot, hiszen szerinte először „le kell hűteni ezt a járványt”, és akkor lehet majd gondolkodni a nyitáson.

„1400 fertőzött felett semmit nem lehet kinyitni, ezen nem is kell gondolkodni” – hangsúlyozta Lantos Gabriella, aki szerint, csak akkor lehet gondolkodni azon, hogy milyen ütemben és miket nyitnak ki, ha sikerül 1400 alá szorítani a napi új fertőzöttek számát.

A teljes beszélgetést >> IDE KATTINTVA<< tudod megnézni.

Valódi Hírek