Itt a TASZ állásfoglalása arról, hogy Orbánék a védettségi igazolványhoz kötik a szolgáltatások igénybe vételét

Szerintük a kormány diszkriminatív és így alaptörvény-ellenes szabályok bevezetésére készül.

Mi is beszámoltunk róla, hogy Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában jelentette be, hogy a négymillió beoltottatnál megnyitják a szolgáltatásokat azok számára,

akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

Látogathatók lesznek a színházak, táncszínházak, mozik, fittness-termek, sportesemények, jégpályák, állatkertek, vadasparkok, cirkuszok, múzeumok, szállodák és az éttermek belső helyiségei is.

A miniszterelnök bejelentésével kapcsolatban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű civilszervezet a Facebook-oldalán azt írja, a kormány olyan szabályok bevezetésére készül, amely

diszkriminatív és így alaptörvény-ellenes.

Mint írják, hiába sürgették már március legelején, hogy a kormány találja ki, milyen szabályokkal tesz különbséget a vírus ellen már védett és a még megfertőződni, továbbfertőzni képes állampolgárok között, az Orbán által péntek reggel tett bejelentés alapján úgy tűnik, hogy

„a legrosszabb forgatókönyv valósul meg éppen, amitől tartottunk, olyan oltottsági szám mellett, ami köszönőviszonyban sincs a nyájimmunitással”.

A szervezet szerint az időközben bevezetett védettségi igazolvány – nevével ellentétben – valójában egyáltalán nem a védettséget igazolja.

„A kártyát mindenki megkapja, akár napokkal az első oltása után is, de ekkor még nem alakult ki a védettsége. Az igazolvány és a kormány kommunikációja hamis biztonságérzetbe ringatja az embereket. Pedig a védettség csak a második oltás után alakul ki, ezért a kártyát is csak ez után lehetne kiadni”.

„Mindez romba dönti azt a jogi érvelést is, ami megengedi, hogy az igazolvánnyal látogathatók legyenek a közösségi terek.

Ha a kártyával rendelkezők is fertőzőképesek, akkor a különségtétel alapja csak az lesz, hogy kinek van kártyája és kinek nincs. Ez a fajta megkülönböztetés azonban már nem fogadható el, diszkriminatív és így alaptörvény-ellenes”

– közölte a civil szervezet.

Hozzátették, az már most látszik, hogy a kormány intézkedése micsoda feszültségeket gerjeszt.

„Az átláthatatlan rendben zajló oltás miatt épp a legkiszolgáltatottabbak közül sokaknak esélyük sem volt megkapni az oltást, miközben mások már étterembe, strandra, meccsre mehetnének. Az utolsó pillanatig lebegtetett szabályozás bizonytalanságban tartja a szolgáltatókat is, akik nem tudják, újranyithatnak-e, és ha igen, milyen feltételekkel”.

☝️Hiába sürgettük már március legelején, hogy a kormány találja ki, milyen szabályokkal tesz különbséget a vírus ellen…

Posted by TASZ on Friday, 23 April 2021

Valódi Hírek