Orbán Viktor: Védettségi igazolványhoz kötjük a szolgáltatások igénybe vételét

Beszélt arról is, hogy ő egy utcai harcos.

„Rossz érzés van az emberekben, amikor a halottak számával vívnak politikai csatát. Több méltósággal lehetne beszélni erről!” — mondta Orbán Viktor szokásos pénteki interjújában a Kossuth Rádión.

A miniszterelnök elmondta: a jövő héten meglesz a 4 millió beoltott, így már megvan a következő nyitási lépés is. Egyelőre a teraszok nyitnak szombaton, és ahhoz, hogy azok fél 10-ig nyitva tarthassanak, a kijárási korlátozás kezdő időpontját módosítani kellett este 11-re.

„Rám is vár egy korsó sör a teraszon!”

— örvendezett.

A következő lépésben, 4 millió beoltottnál megnyitják a szolgáltatásokat azok számára,

akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

Látogathatók lesznek a színházak, táncszínházak, mozik, fittness-termek, sportesemények, jégpályák, állatkertek, vadasparkok, cirkuszok, múzeumok, szállodák és az éttermek belső helyiségei is.

Az iskolanyitásról elmondta, hogy az zökkenőmentesen ment végbe, messze 50 százalék felett mentek vissza a gyerekek, de ez a szám egyre csak emelkedni fog.

Az oltással rendelkezőknek csak egy százaléka betegszik meg Orbán szerint, így az oltottak lényegében védettnek tekinthetőek. A miniszterelnök mindenkit arra biztat, hogy regisztráljon, mert a számok biztatóak, de még mindig nincs elég oltott.

Szerinte az „oltásellenesek” hangját túl kell kiabálni, ő úgy véli: az egész baloldal ide tartozik, korábban nyíltan voltak oltásellenesek, most már azt mondják, hogy kétségek vannak a vakcinák hatékonyságával kapcsolatban.

Orbán itt elmondta, hogy minden vakcina egyformán hatékony, és annyi vakcina érkezik a következő hetekben, hogy május közepére állhat elő a helyzet, hogy metszi egymást a regisztráltak és beoltottak száma.

Ekkor jönnek a világban élő magyarok.

A 16-18 évesek oltása is napirenden van, a magyar álláspont szerint Pfizerrel beolthatóak, ezért az ehhez szükséges mennyiséget elkülönítik.

Akik sporteseményekre vagy szállodába mennek, a kiskorú gyermeket magukkal vihetik, mert ezeken a helyszíneken mindenki védett lesz. A veszélyhelyzet meghosszabbítására szerinte azért volt szükség, mert a járványveszély nem múlt el, a parlament pedig nyári szünetre megy, szükséges, hogy a kormány cselekvőképes legyen.

Arról, hogy Magyarországon halnak meg a legtöbben lakosságarányosan, elmondta:

„rossz érzés van az emberben, mikor a halottak számával vívnak politikai csatát. Több tiszteletet az embereknek!”

Hozzátette, hogy egyetlen ember halála is fájó, erről pedig több tisztelettel kellene beszélni, ő maga nem szívesen vesz részt az adok-kapokban.

„Én azt nézem, hogy az EU adatai szerint az utolsó békeévhez képest mennyien halnak meg”

— fogalmazott, hozzáfűzve, hogy Magyarország ebből a szempontból tartható pozícióban van.

A magyar adatszolgáltatás más logikát követ, azt is beleszámolják, aki más betegségben halt meg, de covid-fertőzése is volt, tette hozzá.

A WHO és az EMA vizsgálni fogja a Szputnyik V vakcinát, Orbán Viktor szerint ezek bonyolult dolgok, túl sok érdek van a háttérben, a politikát is belekeverték a vakcinaügybe Európában.

Elmondta, hogy nekünk nincs nyugati vagy keleti vakcina, csak vakcina van, és csak az emberi élet számít.

A kormányfő szerint azért állunk jól, mert

Magyarországnak senki nem mondhatja meg, hogy mit tegyen vagy mit ne.

A költségvetésről is beszélt: szerinte a 2021-es év költségvetését a gazdaság újraindítása érdekében kell módosítani, a 2022-es is ezt fogja szolgálni.

„Én az utcai harcosok antikommunista világából érkezem.”

— mondta Orbán, aki 30 éve még a diktatúra kiszolgálóinak látta a rendőröket, ma viszont már világosan látja, hogy minden rendőr a szabadságunkat védi.

A járvány alatt a közrend nem bomlott fel, nem nőtt érdemben a bűncselekmények száma. Nem mentük a káosz felé és ez a rendőröknek köszönhető Orbán Viktor szerint.

 

Valódi Hírek