Kiderült, milyen megállapodást akar aláírni a kormány a Fudan Egyetemmel

A szerda esti Magyar Közlönyben tették közzé.

A kormány Palkovics László kormánybiztost bízta meg, hogy vagy ő, vagy egy általa kijelölt személy írjon alá a Fudan Egyetemmel

stratégiai megállapodást.

A kormánybiztos Fürjes Balázst váltva a Budapest Diákváros megvalósításáért, valamint a Fudan Egyetem részvételével alapítandó magyarországi felsőoktatási intézmény működési környezete kialakításáért felel.

Április elején derült ki, hogy az elmúlt évtizedek legnagyobb felsőoktatási gigaberuházására készül a kormány. A magyar kabinet egy kínai mamutvállalat segítségével építtetné meg a Fudan nevű sanghaji elitegyetem budapesti kampuszát.

Az 540 milliárd forintra becsült beruházás javarészt kínai alapanyagokból és kínai hitelből valósítaná meg a kormány, amelyet a magyar kabinet törlesztene.

A beruházás terve ellenzéki körökben hatalmas felháborodást keltett. Akik ellenzik a Fudan Egyetem magyarországi kampuszának megépülését, nemzetbiztonsági és átláthatatlansági okokra hivatkoznak, illetve az is kérdés még, hogyan befolyásolja a beruházás a régóta tervezett Budapest Diákváros megvalósulását.

 

Valódi Hírek