„Ember, nem adat” — Emlékoldalt hozott létre a járvány magyar áldozatainak két önkéntes

A 26 ezer elhunyt nem pusztán szám vagy adat. Életek.

Csütörtök délelőtt vált hivatalossá, hogy sehol a világon nem regisztráltak lakosságarányosan annyi koronavírusos halottat, mint Magyarországon. Április 22-én ugyanis a magyar áldozatok száma elérte a 26 ezret.

A kormányzati tájékoztató honlapon az Operatív törzs a járvány kitörése óta minden nap közli a legfrissebb járványügyi adatokat: hány új fertőzöttet regisztráltak, hányan vannak kórházban és hányan haltak bele a COVID-19 vírusba.

Az elhunytak számánál pedig – lassan már mindössze jelképesen – hozzáfűzik: az elmúlt napon is többségében idősek és krónikus betegek veszítették életüket, az adatbázisból pedig, mintegy mellékesen megtudhatjuk az elhunyt illető korát, hogy nő volt vagy férfi és azt, hogy mi volt az „alapbetegsége”.

A kormányzati tájékoztatás itt, a rideg és személytelen adatközlés, a számok szintjén megakad. Ezzel mintegy szép lassan hozzászoktatva minket a név és arc nélküli, személytelen adatokhoz, elfeledtetve azt, hogy mögöttük valójában valós személyek és valós tragédiák állnak.

Ezt az együttérzést nélkülöző kormányzati tájékoztatást tette most valóságosabbá, emberközelibbé és ezzel együtt mellbevágóvá is az Ember, nem adat” néven, önkéntesek által létrehozott egy, a koronavírus-járvány magyar áldozatainak emléket állító honlap.

„A koronavírus világjárványban már több tízezer honfitársunk vesztette életét. Ez nem pusztán egy szám. Nem adat. Életek. Szeretnénk arcokat, sorsokat kapcsolni a pandémia áldozatainak sorszámaihoz, elmondani, kik voltak ők, emléket állítani nekik”

– írják az oldalon, ahol több tízezer férfi és nő stilizált rajza követi egymást szinte végeláthatatlanul.

„Tanítványom volt, futólag ismertem csak. Jó kedélyű srác volt, odajön, dumál, mosolyog, ugrat”

– olvasható egy fiatal férfi arcképénél. A rajzok mellett ugyanis néhány olyan fotó – így többek között Sas József és Igaly Diana fotója – is feltűnik az oldalon, amit rokonok, barátok vagy ismerősök küldtek be.

„Puritán boldogsága, kiegyensúlyozottsága, belső harmóniája a környezetére is kisugárzott, ahogy végtelen lazasága is. Emberségével, őszinteségével, valamint kifinomult, zseniális humorával hamar került egy hullámhosszra olyanokkal is, akikkel életében először találkozott”

– írják annak a 38 éves kutatónál, akit felesége, két gyermeke, barátai és kollégái gyászolnak.

„Legjobb anya, mama es dédi volt ő. Önzetlen mindig csak családjának élt. 90 éves volt március 29 este kórházban örökre lehunyta szemeit” – áll egy másik, idős nő fotója mellett.

Az oldal megálmodói -, akik nevüket nem vállalták fel, mert nem akarták, hogy a lényeg helyett rájuk figyeljen anyilvánosság – a 444.hu-nak azt nyilatkozták, február közepén merült fel bennük a gondolat, hogy

„hogyan lehetne szemléletesebbé tenni, hogy mennyi tragédia történik körülöttünk, hogy a reggelente bejelentett koronaszámok életeket jelentenek. Tehát elkezdtünk valamit létrehozni, ami digitális formában képes olyan emlékező és figyelemfelhívó szerepet betölteni, mint egy emlékmű”

Hozzátették: „Ez egy felület, ahol arcokat kapcsolhatunk az áldozatokhoz. Ha valamire általánosságban rámutat, az leginkább az, hogy most az életvitelünkkel esetleg visszafordíthatatlan katasztrófákat okozhatunk mások életében. „Hogy felelősek vagyunk egymásért, és hogy nem lehet összehasonlítgatni a korona napi áldozatainak számait mindenféle más dolgokkal, arányítani meg méregetni.

Mert nem adatok, hanem emberek. Akik a vírus miatt haltak meg, akiknek a halála tragédia. És talán elkerülhető lett volna.”

A gyászolók a [email protected] email-címre, illetve Facebookon küldhetik el a nyilvánosságnak szánt megemlékezéseiket.

Az eddig feltöltött megemlékezéseket >>ITT TALÁLOD<<.

(via 444.hu)

Valódi Hírek